Vlani stál ročný pobyt väzňa za mrežami 14-tisíc eur

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 11:59 • 2 min
Vlani stál ročný pobyt väzňa za mrežami 14-tisíc eur

BRATISLAVA - Denný pobyt väzňa za mrežami nás vlani vyšiel na 38,92 eura, takže ak odsúdený strávil celý rok vo väzení, jeho pobyt stál 14 205 eur. V slovenských väzniciach bolo v roku 2013 priemerne 10 133 väznených osôb. Informácie vyplývajú zo správy o vlaňajšom plnení koncepcie rozvoja väzenstva do roku 2020, ktorú dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Na väzenstvo (druhá zložka rozpočtu rezortu spravodlivosti okrem zložky súdnictva) vlani išlo z rozpočtu 148 miliónov eur - bežné výdavky 144 miliónov eur a kapitálové výdavky štyri milióny eur. Keďže sa neskončili niektoré stavebné investície a verejné obstarávania, ktoré boli kryté ešte z rozpočtu kapitálových výdavkov zboru na rok 2013, presunuli do nasledujúcich rozpočtových období 6,8 milióna eur.

Vo väzniciach sa však tvorili aj zisky. Vedľajšie hospodárstva v slovenských väzniciach a zamestnávanie väzňov vlani vynieslo 8,4 milióna eur. Príjmy Zboru väzenskej a justičnej stráže sa podarilo naplniť na 118,9 percenta a dosiahli 15,2 milióna eur. Okrem vedľajších hospodárstiev a zamestnávania väznených osôb to boli ďalšie zdroje, konkrétne rozúčtovanie pracovných odmien odsúdených a najmä úhrady pohľadávok zboru. 

 

V roku 2013 pracovalo historicky najviac obvinených a odsúdených od roku 1990. Denne do práce zaradili priemerne 4 468 obvinených a odsúdených, čo je oproti predchádzajúcemu roku viac o 84 osôb. Zamestnanosť dosiahla 67,28 percenta a predstavuje nárast o 3,51 percenta oproti predchádzajúcemu roku. 

 

Zbor sa snaží smerovať zamestnávanie odsúdených do vnútorných priestorov ústavov. Preto sa začala v roku 2013 rekonštrukcia priestorov bývalej výmenníkovej stanice na pracovisko pre odsúdených v ústave Dubnica nad Váhom, ktoré bude fungovať od tohto mesiaca. Úpravu priestorov pre zamestnávanie odsúdených robili aj v ústave Košice, kde upravili priestory bývalých pohotovostných garáží. Objekt zateplili, vymenili tam dvere a okná, čím sa zlepšili pracovné podmienky pre odsúdených zaradených do práce a tepelno-technické vlastnosti objektu. Pre udržanie efektívnej prevádzky stredísk vedľajšieho hospodárstva s vlastnou výrobou vlani urobili pravidelnú obnovu strojov a technologických zariadení za 21 tisíc eur z kapitálových výdavkov. Bežné výdavky na tento účel dosiahli 24 tisíc eur. Na opravu a údržbu strojov a zariadení použili 11 tisíc eur. V košickom ústave zriadili stredisko vlastného šitia, ktoré zvýšilo kapacity šitia výstrojných súčastí pre obvinených a odsúdených. 

 

Rozhodnutie prezidenta o amnestii podľa správy výrazne pomohlo riešeniu problémov, ktoré súviseli s preplnenosťou a efektívnejším využívaním ubytovacích kapacít ústavov. Zmenou profilácie sa rozšíril počet kombinovaných ústavov, ktoré zabezpečujú okrem väzby aj výkon trestu odňatia slobody. Spolu s ďalšími organizačnými zmenami sa zvýšila ubytovacia kapacita väzenských zariadení v prospech oddelení výkonu trestu. Rekonštrukciou jedného objektu v ústave Košice – Šaca sa zvýšila aj celková kapacita väzenských zariadení z 11 164 na 11 302 miest. Ku koncu roka 2013 v ústavoch určenú ubytovaciu kapacitu neprekročili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona