Vlani spáchalo samovraždu viac britských vojakov, než ich padlo v Afganistane

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 10:25 • 2 min
Vlani spáchalo samovraždu viac britských vojakov, než ich padlo v Afganistane

LONDÝN - Počet britských vojakov a veteránov, ktorí v priebehu minulého roka spáchali samovraždu, je vyšší než počet padlých v boji proti hnutiu Taliban za rovnaké obdobie. Informoval o tom dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa uvedeného zdroja si minulý rok siahlo na život najmenej 21 vojakov v službe a 29 veteránov. Vlani pritom zahynulo v Afganistane 44 vojakov, z ktorých 40 bolo zabitých priamo v boji. Rodinní príslušníci niektorých vojakov, ktorí si zvolili dobrovoľnú smrť, hovoria, že mužom sa nedostalo dostatočnej podpory. Ministerstvo obrany označilo každý takýto prípad za "tragédiu".

Spoločnosť BBC získala údaje o 21 prípadoch samovrážd vojakov prostredníctvom žiadosti zaslanej ministerstvu obrany na základe britského zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Ministerstvo však zároveň potvrdilo, že miera samovrážd a posttraumatického stresu medzi slúžiacimi príslušníkmi armády bola za rovnaké obdobie nižšia ako u civilného obyvateľstva.

Minulý rok si vzalo život najmenej sedem slúžiacich vojakov, pričom ďalších 14 prípadov úmrtí v dôsledku predpokladanej samovraždy stále čaká na preskúmanie, dodáva BBC. Britská vláda na rozdiel od americkej neeviduje štatistiku samovrážd v radoch vyslúžilých vojakov. BBC však na základe vlastného nezávislého výskumu zistila, že vlani sa vlastnou rukou zabilo najmenej 29 veteránov.

Spoločnosť oslovila všetkých súdnych vyšetrovateľov v krajine so žiadosťou o poskytnutie mien vojakov a veteránov, ktorí vlani spáchali samovraždu. Zároveň analyzovala novinové správy týkajúce sa súdneho vyšetrovania jednotlivých prípadov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona