Vlani si obyvatelia Slovenska požičali vyše 3 miliardy eur na bývanie

NETKY.SK • 31 Január 2011, 11:44 • 2 min
Vlani si obyvatelia Slovenska požičali vyše 3 miliardy eur na bývanie

Vlani si obyvatelia Slovenska požičali vyše 3 miliardy eur na bývanie

slovakia

left justify in out

Vlani si obyvatelia Slovenska od bánk požičali na bývanie viac ako 3 miliardy eur. Objem novo poskytnutých úverov sa tak vrátil späť na úroveň predkrízového roka 2008. Vyše štvrtinu z nových úverov na bývanie poskytla Slovenská sporiteľňa a celkový objem nových úverov na bývanie v tejto bankovej inštitúcii prevýšil 735 miliónov eur, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 4 %.
      Podľa údajov Slovenskej sporiteľne (SLSP), ktoré poskytli na stretnutí s novinármi, najväčší záujem o úvery na bývanie je už niekoľko rokov v júni. Od roku 2008 objem úverov poskytnutých v šiestom mesiaci neklesol pod 70 miliónov eur. Najviac úverov na bývanie si berú obyvatelia Bratislavského kraja, úvery v priemernej výške 68.000 eur splácajú splátkou približne 412 eur. Najmenší záujem o úvery na bývanie je v trnavskom regióne, kde je počet poskytnutých úverov najnižší, pričom priemerná výška úveru predstavuje až 45.000 eur a priemerná mesačná splátka je približne 275 eur.
      Typický klient zarába 733 eur, požičiava si 33.000 eur a spláca ho v priemere 25 rokov. Priemerný vek klienta, ktorý má v banke úver na bývanie, je 35 rokov. Platí tiež, že je ženatý/vydatá, má stredné odborné vzdelanie s maturitou. Viac ako tretina klientov má k úveru zriadené aj poistenie.
      Podľa hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Bartu na rast úverov na bývanie majú vplyv aj nízke úrokové sadzby a nízke ceny nehnuteľností. Úrokové sadzby sa pohybujú na historicky nízkych úrovniach a je predpoklad, že sa tam udržia ešte pomerne dlhý čas. Aj keď koncom roka by mohlo prísť k miernemu zvýšeniu základnej sadzby Európskej centrálnej banky, aj potom v dlhodobom porovnaní budú sadzby veľmi nízke a rásť budú len pomaly. Ceny nehnuteľností sa stabilizovali už nielen v Bratislave, ale aj v ďalších regiónoch Slovenska. Rast však ešte nevykazujú a nepredpokladá sa, že táto situácia sa v najbližších mesiacoch prudko zmení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies