Vlani sa v SR uskutočnilo 330 klinických skúšaní liekov

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 11:58 • 2 min
Vlani sa v SR uskutočnilo 330 klinických skúšaní liekov

BRATISLAVA - V uplynulom roku sa na Slovensku uskutočnilo približne 330 klinických skúšaní liekov novej generácie. Farmaceutické firmy vyvíjajúce nové originálne lieky do nich investovali celkovo 26 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Za posledné štyri roky sa pritom náklady na skúšanie vyšplhali na vyše 91 mil. eur. Informovala o tom Hana Mrázová z pracovnej skupiny Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností orientovaných na vývoja a výskum (SAFS).

Do klinických štúdií sa na Slovensku vlani zapojilo okolo desaťtisíc pacientov. Ako uviedla Mrázová, prvoradá pri takomto skúšaní je ich bezpečnosť, pričom pacienti môžu z tohto procesu kedykoľvek odstúpiť. Bezpečnosť pacientov zdôrazňuje aj Ján Murín z I. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. "Na prvom mieste je ochrana a bezpečnosť pacienta. Každý pacient musí dať informovaný súhlas," doplnil Murín. 

Mrázová zdôraznila, že ešte pred tým ako ide liek na klinické skúšanie, je otestovaný na laboratórnych zvieratách, a tak už majú informácie o jeho účinnosti a bezpečnosti. Ako spresnila, cesta od vývoja lieku až po jeho aplikáciu do praxe trvá priemerne 14 rokov a stojí miliardy eur. Výhody klinických skúšaní podľa nej pocítia ako pacienti, ktorým sa dostane lepšia zdravotná starostlivosť, tak aj lekári, ktorí si tak zase zvyšujú kvalifikáciu. Pozitíva to podľa jej slov má aj pre spoločnosť ako takú, ktorej to prináša zahraničné investície ako aj prístup k inovatívnej liečbe. "Pokiaľ farmaceutické firmy nebudú ďalej investovať do klinických skúšaní nebude ani nových liekov," povedala Mrázová. 

Podľa Vladimíra Halázsa, predsedu správnej rady Občianskeho združenia Slovenský pacient, klinické skúšania nových liekov sú pre mnohých poslednou nádejou na zlepšenie zdravotného stavu, pričom ide o liečbu bez doplatkov. V prípade nežiaducich účinkov však farmafirmy liečbu nehradia, tá už ide z bežného zdravotného poistenia. Podľa Mrázovej však podmienkou pre realizáciu klinického skúšania je to, že zadávateľ musí zabezpečiť poistenie pacientov i pracoviska. "Pacienti môžu mať nežiaduce účinky aj v dôsledku progresie ochorenia a v dôsledku užívania iných liekov," zdôvodňuje Mrázová. Ako pokračovala, v prípade preukázania, že nežiaduce účinky spôsobil skúšaný liek, sa pacient odškodňuje. 

Do klinických skúšaní sú na Slovensku zapojené stovky lekárov. Podľa Mrázovej je to rádovo do 500 lekárov. Počas klinického skúšania sa skúma účinok a bezpečnosť nových liekov. Každá takáto štúdia je podľa SAFS auditovaná, sledovaná inšpekciami, odbornými a etickými komisiami a pod dohľadom príslušných štátnych inštitúcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies