Vlani sa nevyskytli žiadne incidenty, ktoré by narušili dodávku plynu

NETKY.SK • 4 August 2016, 13:39 • 2 min
Vlani sa nevyskytli žiadne incidenty, ktoré by narušili dodávku plynu

BRATISLAVA - Vlani sa nevyskytli žiadne závažné incidenty, ktoré by narušili dodávku zemného plynu pre spotrebiteľov na Slovensku, boli zabezpečené plynulé a bezpečné dodávky plynu pre všetkých odberateľov. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Správe o výsledkoch monitorovania bezpečnosti dodávok plynu za rok 2015.

slovakia

left justify in out

"Prepravná sieť, distribučné siete a podzemné zásobníky plynu boli v monitorovanom období prevádzkované spoľahlivo a bezpečne, pričom plne pokrývali dopyt domáceho trhu," priblížil rezort hospodárstva.

 

Pokiaľ ide o situáciu vo vzájomných vzťahoch Ukrajiny a Ruskej federácie, ktorá môže predovšetkým vzhľadom na tranzit plynu ovplyvňovať aj situáciu v iných krajinách, podarilo sa aj s prispením Európskej komisie (EK) dosiahnuť dohodu na tzv. zimnom balíčku. Tam sa stanovili základné podmienky dodávky plynu pre Ukrajinu, ktorá do značnej miery znamenala aj stabilitu pre plyn tranzitovaný do ďalších krajín.

 

"Vzájomné vzťahy však aj naďalej zostávajú komplikované. EK na základe doterajších výsledkov sa bude snažiť aj pre ďalšie obdobie dohodnúť s Ruskou federáciou a Ukrajinou bezpečné dodávky plynu pre Ukrajinu, ako aj jeho tranzit cez ukrajinské územie pre odberateľov v krajinách Európskej únie," uviedlo MH SR v správe.

 

Spotreba zemného plynu v SR dosiahla vlani takmer 4,8 miliardy metrov kubických (m3). Na celkovú spotrebu plynu mal vplyv najmä charakter zimy, ktorá sa zaradila medzi doteraz najteplejšie. Približne 98 % vlaňajšej domácej spotreby plynu tvoril import. Domáca ťažba plynu v roku 2015 dosiahla 86 miliónov m3.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies