Vlani sa na Slovensku narodilo 45 detí s Downovým syndrómom

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 17:54 • 2 min
Vlani sa na Slovensku narodilo 45 detí s Downovým syndrómom

BRATISLAVA - Národnému centru zdravotníckych informácií za minulý rok nahlásili 45 detí, ktoré sa na Slovensku narodili s Downovým syndrómom.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií, centrum zbiera a spracúva údaje o deťoch narodených s Downovým syndrómom v rámci Národného registra pacientov s vrodenou vývojovou chybou. V rokoch 2001 až 2013 sa počet narodených detí s Downovým syndrómom pohyboval od 32 v roku 2007 do 67 v roku 2003. Uvedené čísla zahŕňajú len živonarodené deti, bez počtu vykonaných umelých prerušení tehotenstiev pre zistený Downov syndróm.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie pripadá na 1 000 až 1 100 živonarodených detí na celom svete jedno narodené dieťa s Downovým syndrómom. Každý rok sa narodí približne 3 000 až 5 000 detí s touto poruchou chromozómov. Publikované analýzy poukazujú na súvislosť medzi pravdepodobnosťou výskytu Downovho syndrómu a vyšším vekom matky. Štatistiky pravdepodobnosti sa líšia od zdroja, ale možno odhadovať, že kým u žien mladších než 20 rokov je pravdepodobnosť narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom 1:1 500, u 32-ročných žien je to 1:270 a u 40-ročných žien 1:80. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie až 80 percent ľudí s Downovým syndrómom má vrodenú srdcovú chybu a 60 až 80 percent má sluchové postihnutie. Vývoj detí s týmto syndrómom prebieha celkovo spomalene. Znateľné je to pri vývoji reči ako aj pri vývoji motoriky. Dnes sa okolo 80 percent dospelých s Downovým syndrómom dožije 50 a viac rokov. Ľudia s Downovým syndrómom môžu dosiahnuť optimálnu kvalitu života vďaka komplexnej zdravotnej, ale najmä rodičovskej starostlivosti, kvalitnému zdravotnému poradenstvu a komunitným podporným systémom, ako sú napríklad špeciálne školy. To im uľahčí začlenenie sa do spoločnosti a naplnenie ich osobného potenciálu. Svetový deň Downovho syndrómu si od roku 2006 každoročne pripomíname 21. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona