BRATISLAVA - Minulý rok sa na Slovensku chovalo 372 500 oviec. V porovnaní s rokom 2014 sa počet oviec znížil o 4 900.
Podľa údajov z Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat je na Slovensku registrovaných takmer 7 900 aktívnych fariem. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Spotreba jahňacieho ako aj ovčieho mäsa je celkovo na Slovensku podľa komory veľmi nízka. "Stále však chovatelia 'bojujú' s nízkymi nákupným cenami, a to aj napriek skutočnosti, že ročne sa do krajín EÚ dováža viac ako 200 tis. ton prevažne ovčieho mäsa," uviedla hovorkyňa. Na Slovensku je momentálne takmer 40 plemien oviec, mnohé sú zo zahraničia. Spotreba ovčieho mlieka, vo forme výrobkov z neho, je na Slovensku podľa komory stabilná na úrovni 1,9 kilogramu na obyvateľa za rok.
Slovensko vyváža ovčie mäso najmä do Talianska, Poľska či Rakúska. Podiel vyvážaných zvierat v mäse sa podľa komory postupne zvyšuje v porovnaní so živými zvieratami. "Pozitívne sa však zvyšuje najmä počet jahniat, ktoré sú predávané a zostávajú na Slovensku, a tak sa postupne ovčie mäso, či skôr jahňacie mäso opäť začína konzumovať. Oficiálne sa jeho spotreba u nás pohybuje okolo 100 gramov na obyvateľa za rok," dodala hovorkyňa.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies