Vlani sa doriešilo 5197 žiadostí o reštitúcie lesných pozemkov

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 11:37 • 2 min
Vlani sa doriešilo 5197 žiadostí o reštitúcie lesných pozemkov

Vlani sa doriešilo 5197 žiadostí o reštitúcie lesných pozemkov

slovakia

left justify in out

V posledných rokoch dochádza aj napriek snahe povinných osôb doriešiť reštitučné nároky oprávnených osôb k znižovaniu počtu a výmery doriešených žiadostí. V roku 2009 bolo doriešených 5197 žiadostí s výmerou 8844 hektárov (ha). Vyplýva to zo Správy o transformácii vlastníckych a užívacích vzťahov k lesným pozemkom k 31. decembru 2009, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR.
      Znižovanie počtu vybavených žiadostí spôsobuje fakt, že oprávnené osoby napriek výzvam zo strany povinných osôb nepredložili relevantné doklady preukazujúce oprávnenosť ich požiadavky. Oprávnené osoby zároveň odmietajú znášať náklady spojené s usporiadaním užívacích práv, hlavne pri potrebe identifikácie lesných pozemkov v teréne. Vo väčšine prípadov ide o usporiadanie užívania drobných pozemkov v podielovom spoluvlastníctve a spoluvlastníci sa odmietajú združiť do združení alebo spoločenstiev.
      V štátnych organizáciách lesného hospodárstva v pôsobnosti vtedajšieho Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva obrany SR bolo k 31. decembru 2009 z celkového počtu 100.881 prijatých žiadostí o usporiadanie vlastníckych a užívacích práv k lesným pozemkom s požadovanou výmerou 1.027.828 ha kladne doriešených a fyzicky odovzdaných 61.793 žiadostí s výmerou 935.909 ha. Nájomné zmluvy sa uzavreli s 13.481 vlastníkmi na výmere 32.344 ha.
      Rezortná správa bola spracovaná na základe podkladov organizácií lesného hospodárstva v pôsobnosti MPŽPRR SR, a to Lesov SR, š. p. Banská Bystrica, Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, š. p. Ulič, Štátnych lesov TANAP, Tatranská Lomnica a podkladov Vojenských lesov a majetkov SR, š. p. Pliešovce, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva obrany SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona