Vlani počet závažných pracovných úrazov na Slovensku klesol

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 10:22 • 2 min
Vlani počet závažných pracovných úrazov na Slovensku klesol

BRATISLAVA – Vlani počet smrteľných úrazov na pracoviskách oproti roku 2015 klesol. Vyšetrovaný bol len jeden, zatiaľ čo rok predtým bolo vyšetrovaných osem smrteľných pracovných úrazov. Oproti roku 2015 sa vlani znížil aj počet závažných pracovných úrazov. Vyplýva to zo Správy o činnosti odborovej kontroly nad BOZP v minulom roku, na ktorú upozornila Konfederácia odborových zväzov (KOZ) pri príležitosti dnešného Svetového dňa bezpečnosti a zdravia pri práci.

slovakia

left justify in out

Závažných udalostí na pracoviskách bolo vlani vyšetrovaných celkom 80, v roku 2015 ich bolo 77. Závažných pracovných úrazov bolo vlani vyšetrovaných 9, čo je o tri menej ako v roku 2015.

 

"Postupný pokles môžeme hodnotiť ako výsledok zvýšenej pozornosti, ktorú venujú zamestnávatelia dodržiavaniu bezpečnostných predpisov," priblížila konfederácia. Chorôb z povolania a príčin ich vzniku bolo v roku 2016 vyšetrovaných 56, čo je o jednu viac v roku 2015. Havárií bolo celkovo vyšetrovaných 14, v roku 2015 ich bolo 13.

 

Najčastejšími príčinami chorôb z povolania, tak ako aj v predchádzajúcich rokoch, sú poškodenia sluchu z hluku a niektoré ochorenia podporno-pohybovej sústavy v dôsledku dlhodobého jednostranného a nadmerného zaťaženia. "Za posledné roky pozorujeme vzrastajúci počet zamestnancov strácajúcich zdravotnú spôsobilosť na výkon práce, nie však z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ale z dôvodu dlhodobého a jednostranného pracovného zaťaženia," uviedla KOZ.

 

Odborári v tento deň spomínajú na zamestnancov, ktorí zomreli v dôsledku úrazu na pracovisku alebo dôsledkom choroby z povolania. Podľa KOZ je potrebné poukazovať na nevyhnutnosť zdravého pracovného prostredia a zdôrazňovať významný, no neustále podceňovaný význam prevencie v oblasti bezpečnosti práce.

 

Účasť odborových inšpektorov bezpečnosti práce na vyšetrovaní príčin pracovných úrazov má podľa konfederácie veľký význam z dôvodov obhajoby oprávnených záujmov zamestnanca na objektívnom posúdení miery zavinenia, pretože mnohí zamestnávatelia majú snahu zbaviť sa zodpovednosti za vznik týchto udalostí a presunúť hlavné zavinenie na zamestnanca.

 

"Odborom na Slovensku nikdy nebola ľahostajná starostlivosť o ochranu človeka v pracovnom procese. Z historického vývoja a poslania odborov právom považujeme oblasť starostlivosti o bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci za jednu zo svojich najdôležitejších úloh v spoločnosti," skonštatoval prezident KOZ SR Jozef Kollár.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies