Vlani padol nový rekord v počte zbankrotovaných firiem na Slovensku

NETKY.SK • 5 Január 2015, 11:46 • 2 min
Vlani padol nový rekord v počte zbankrotovaných firiem na Slovensku

BRATISLAVA – V roku 2014 stúpol počet vyhlásených konkurzov firiem na Slovensku. Do problémov sa dostalo 407 subjektov, čo je o 13 viac ako bol doposiaľ historicky najvyšší počet vyhlásených konkurzov z roku 2013.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau. Ako ukázali údaje spoločnosti, medzi zbankrotovanými subjektmi prevládali s počtom 336 právnické osoby, 71 konkurzov bolo vyhlásených na majetok fyzických osôb - živnostníkov. Celkovo 30 subjektom bola najskôr povolená reštrukturalizácia, ktorá ale nebola úspešná, a následne bol na ich majetok vyhlásený konkurz.
      

Najrizikovejšími odvetviami boli rovnako ako v predchádzajúcich rokoch obchod, priemysel a stavebníctvo. "Výrazne najviac konkurzov býva už dlhodobo vyhlásených v Bratislavskom kraji, kde zároveň podniká najviac subjektov. Najmenej ich zbankrotovalo v roku 2014 v Trenčianskom kraji, o rok predtým v Trnavskom kraji," priblížila spoločnosť v analýze.
      

V roku 2014 sa zvýšil aj počet firiem, ktoré skončili v reštrukturalizácii. Zatiaľ čo v roku 2013 počet povolených reštrukturalizácií predstavoval 113, v minulom roku ich bolo 115. "Z nich bolo 98 povolených právnickým osobám a 17 fyzickým osobám -živnostníkom," uviedla spoločnosť. Ako ďalej vyplýva z analýzy CRIF - Slovak Credit Bureau, rovnako ako v rokoch 2012 a 2013 bolo vlani najviac reštrukturalizácií povolených v priemysle, obchode a stavebníctve. Zatiaľ čo od roku 2010 ich bolo najviac v Bratislavskom kraji, v roku 2014 bol prvým v poradí Banskobystrický kraj. "Minulý rok sa zapíše do histórie začatím reštrukturalizácie dvoch stavebných gigantov. Spoločnosť Doprastav aj Váhostav zamestnávali 1000 až 1999 pracovníkov a reštrukturalizácia bola povolená aj ďalším trom väčším stavebným firmám s počtom zamestnancov 100 až 149," doplnila spoločnosť.
      

Medzi firmami v úpadku sa ocitli aj niektoré mediálne známe spoločnosti. Konkurz bol napríklad vyhlásený na majetok Medina Tours, Auto Bavarija, Amera Slovakia Kremnica, Kúpele Brusno, a reštrukturalizácia bola povolená aj spoločnosti Kláštorná. Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, ako aj leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť klientov splácať záväzky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies