Vlani odišlo z armády viac vojakov, ako prijali

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 15:13 • 2 min
Vlani odišlo z armády viac vojakov, ako prijali

BRATISLAVA – V roku 2013 a taktiež v období rokov 2010-2012 odišlo do zálohy viac profesionálnych vojakov, než bolo prijatých. Minulý rok ich bolo 554, pričom plán počítal s odchodom 300 vojakov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z ročenky ministerstva obrany, ktorá je zverejnená na webovej stránke rezortu. "V roku 2013 bolo do ozbrojených síl prijatých 364 profesionálnych vojakov," uvádza sa v dokumente s tým, že naplnenosť armády bola koncom minulého roka na úrovni 83,1 percenta.

 

Okrem odchodu vojakov je problémom aj starnutie armády, ktoré sa rezortu vlani nepodarilo zastaviť. Zatiaľ čo koncom roka 2006 bol priemerný vek profesionálneho vojaka 26 rokov, koncom minulého roka to bolo takmer 34 rokov.

 

Rezort obrany chce negatívne trendy zmeniť novým zákonom o štátnej službe profesionálnych vojakov. Cez viaceré opatrenia plánuje zatraktívniť vojenskú profesiu a eliminovať odchod kvalifikovaných a skúsených profesionálnych vojakov v služobnom pomere s dôrazom na veliteľský zbor. Zákon napríklad ustanovuje aj štyri druhy štátnej služby. K prípravnej a dočasnej pribudne stála a krátkodobá štátna služba.

 

Právnu normu už schválila vláda, poslanci parlamentu mali o nej hlasovať na júnovej schôdzi, nakoniec ju však ministerstvo stiahlo z rokovania. "Zákon mohol byť predložený na júnovú schôdzu, avšak pri tomto zákone sa chceme riadiť heslom Dvakrát meraj, raz rež," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Právna úprava by sa tak mala dostať do parlamentu v septembri, čo podľa Ballekovej nespôsobí komplikácie. "Naším záujmom je predložiť kvalitný zákon a minister obrany ešte chce rokovať s ministrom financií o stabilizácii postavenia vojakov," doplnila hovorkyňa silového rezortu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona