Vlani nebolo 475 vojakov na testoch fyzickej spôsobilosti

NETKY.SK • 9 Február 2014, 12:11 • 2 min
Vlani nebolo 475 vojakov na testoch fyzickej spôsobilosti

BRATISLAVA - Z testov fyzickej spôsobilosti oslobodili 452 vojakov zo zdravotných dôvodov, podľa poslanca Alojza Hlinu sa niektorí vojaci vyhýbajú fyzickým previerkam.

slovakia

left justify in out

Pravidelné každoročné preskúšanie pohybovej výkonnosti vlani neabsolvovalo 475 vojakov našej armády, ktorá má 12 517 príslušníkov. Z týchto testov fyzickej spôsobilosti oslobodili 452 vojakov zo zdravotných dôvodov. Ďalších 23 príslušníkov ozbrojených síl oslobodili preto, že boli dlhodobo mimo územia Slovenska. Údaje vyplývajú z odpovede ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) na interpeláciu poslanca Alojza Hlinu (nezaradený). "Máme takmer štyri percentá nebojaschopného vojska, a to v čase mieru. Ktovie koľko vojakov by bolo maródmi hneď po tom, ako by sa začal nejaký konflikt," komentoval odpoveď ministra poslanec Hlina. Podľa jeho slov o interpeláciu požiadal na základe informácií od demotivovaného vojaka, ktorý mu napísal, že je módou vyhýbať sa fyzickým testom v našej armáde. "Ten vojak, ktorý mi písal, mal žiaľ pravdu. V našej armáde sa vojaci vyhýbajú fyzickým previerkam. Som zvedavý, čo s tým minister urobí," uviedol Hlina.

Minister Glváč vo svojej odpovedi Hlinovi poznamenal, že vojaci nemusia prejsť preskúšaním pohybovej výkonnosti len za určitých podmienok, ktoré sú uvedené v zákone o štátnej službe profesionálnych vojakov. Medzi týmito podmienkami sú aj zdravotné dôvody, avšak so zameraním na hodnovernosť dokladov od ošetrujúcich a odborných lekárov, aktuálnosť ochorenia v skúšobných termínoch, dobu rekonvalescencie v poúrazových prípadoch, závažnosť úrazov a ochorení s reálnosťou úľav pri výkone štátnej služby a podobne. Ďalej medzi dôvodmi možného oslobodenia z fyzických testov figuruje aj plnenie úloh mimo územia SR.

Profesionálny vojak je podľa zákona povinný udržať si potrebnú fyzickú zdatnosť a zúčastniť sa každoročne na preskúšaní z pohybovej výkonnosti, ak to výkon štátnej služby umožňuje. Vojakom vytvárajú podmienky na úspešné zvládnutie požadovaných noriem preskúšania. Pre udržanie a zvyšovanie fyzickej zdatnosti majú určený čas na prípravu, počas ktorej sa im venujú špecializovaní telovýchovní pracovníci. Zo služobného pomeru musia prepustiť každého profesionálneho vojaka, ktorý v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokov nesplní požadované normy z pohybovej výkonnosti v príslušnej vekovej kategórii. V roku 2013 pre nesplnenie tejto povinnosti prepustili 11 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies