Vlani išlo zo Slovenska na adopciu v zahraničí 14 detí, domov našli v Holandsku, Monaku a na Malte

NETKY.SK • 24 Február 2016, 15:37 • 2 min
Vlani išlo zo Slovenska na adopciu v zahraničí 14 detí, domov našli v Holandsku, Monaku a na Malte

BRATISLAVA - Do starostlivosti žiadateľov zo zahraničia zverilo v minulom roku Slovensko 14 detí. Odišli do Holandska, do Monaka a na Maltu, agentúru SITA informovala riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová.

slovakia

left justify in out

Podľa postadopčných správ, ktoré centrum sleduje, sa týmto deťom darí veľmi dobre, poznamenala. "Ich adaptácia prebieha pozitívne a medzištátnym osvojením získali milujúcich rodičov a nový domov. Samozrejmosťou je pre nás vyžadovanie správy o vývine dieťaťa až do dosiahnutia plnoletosti," vysvetlila.


Slovenské deti často nachádzajú nové domovy a rodičov so súrodencami v Andore, na Malte, v San Maríne, Holandsku, Portugalsku, Monaku a vo Francúzsku. "Slovensko na začatie spolupráce s druhou krajinou v oblasti adopcií vyžaduje podpis vzájomnej zmluvy, aby tak zabezpečilo najvyššiu možnú ochranu našich detí," zdôraznila Cisárová. Spolupracuje len s krajinami, ktoré sú schopné zabezpečiť prísne štandardy v dodržiavaní najlepšieho záujmu dieťaťa. Presné pravidlá a požiadavky sú podľa jej slov stanovené v medzištátnych zmluvách.

 

"Zladiť postupy a legislatívu dvoch rozdielnych krajín je síce veľmi náročný a dlhodobý proces, ale úspešne sa nám darí rozširovať počet krajín, s ktorými je uzavretá medzištátna zmluva o adopciách," doplnila pre agentúru SITA.


Holanďania so Slovenskom podpísali zmluvu v roku 2013, rok 2014 bol medzníkom v medzištátnych osvojeniach pre krajiny ako Malta, Monako, Portugalsko, Andora, keď začali s nimi spolupracovať. San Maríno a Francúzsko pristúpili k zmluve o spolupráci v roku 2015. Slovensko podľa Cisárovej preferuje spoluprácu s menšími, no sociálne aj ľudskoprávne vyspelými krajinami, v ktorých sú adopčné procesy veľmi prehľadné a ich kontrola je rýchla a jednoduchá.

 

Vysvetlila, že Francúzsko je zatiaľ najväčšia krajina, s ktorou bude Slovensko spolupracovať. "V súčasnosti sa ešte dolaďuje aplikácia dohody v praxi. Je to teda dokopy sedem krajín sveta, kde majú naše deti možnosť získať lepší život," uviedla.


Veľký záujem o slovenské deti je v Nemecku, Španielsku, vo Švédsku, ale aj vo Švajčiarsku, Luxembursku či Rakúsku. V prípade týchto štátov predpokladá CIPC skorú finalizáciu procesu. Otázkou podľa Andrey Cisárovej zostáva, či všetky krajiny prejdú nastavenými náročnými podmienkami tak, ako ich centrum požaduje, a to v rámci najlepšieho záujmu dieťaťa.

 

"Situácia v adopciách celosvetovo ako aj na Slovensku sa vyznačuje zvyšujúcimi sa nárokmi na bezpečnosť a transparentnosť jednotlivých procesov, aby sa tak zabránilo akémukoľvek priestoru pre špekulatívne praktiky v tejto oblasti," zdôraznila pre agentúru SITA. CIPC vyvíja aj mnohé iné aktivity. Tie smerujú k zlepšeniu spolupráce s profesionálnymi rodinami, do ktorých väčšinu detí umiestňujú a pripravujú ich ešte predtým, ako odídu na medzištátnu adopciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies