Vlani boli vyhlásené verejné obstarávania za 4,5 miliardy

NETKY.SK • 27 Január 2017, 13:38 • 2 min
Vlani boli vyhlásené verejné obstarávania za 4,5 miliardy

BRATISLAVA - V minulom roku bolo vyhlásených 4 870 verejných obstarávaní v celkovom predpokladanom objeme 4,461 mld. eur. Počet začatých verejných tendrov klesol o 33,6 % a ich očakávaná hodnota o 41,7 %.

slovakia

left justify in out

Predstavuje to najnižší počet začatých verejných obstarávaní aj odhadovaný objem investícií za sledované obdobie od roku 2012. Vyplýva to z informácií českej analytickej spoločnosti CEEC Research, s. r. o. na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu roku 2016.

 

Verejní obstarávatelia, obstarávatelia a subjekty, ktorým bola poskytnutá dotácia, vyhlásili vlani v decembri 227 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 354 mil. eur. Počet vyhlásených tendrov sa medziročne znížil o 81,3 % a objem o 43,7 %. "Najväčšie verejné obstarávanie tohto mesiaca (v decembri) v celkovej hodnote 69,5 mil. eur vyhlásila Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. na nákup osobných vozňov do diaľkovej dopravy," uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

 

"Samotná výstavba dopravnej infraštruktúry v roku 2016 síce pokračovala, ale v projektovej príprave bol výrazný útlm. Na prípravu stavieb modernizácie železničnej infraštruktúry nebola vyhlásená žiadna súťaž. Je to dôsledok nepriaznivého vývoja po parlamentných voľbách," upozornil generálny riaditeľ spoločnosti Reming Consult, a. s., Slavomír Podmanický.

 

Na ministerstve dopravy a výstavby, ale aj v ním riadených štátnych spoločnostiach, ako napríklad Železnice Slovenskej republiky, či Národná diaľničná spoločnosť, boli viacnásobné personálne zmeny často dočasné. "Okrem negatívneho ekonomického dopadu na projektové a inžinierske firmy, ktorým v roku 2016 klesli obraty až o 50 % oproti roku 2015, to bude mať v nasledujúcich rokoch dôsledky aj v realizácii, pretože nové stavby nebudú včas a kvalitne pripravené," dodal Podmanický. "Pokles v objeme pripravovaných zákaziek je cítiť a celkom iste to bude mať negatívny dopad na budúci vývoj slovenskej ekonomiky," očakáva riaditeľ spoločnosti O.M.C Invest, spol. s r. o., Mário Červenka.

 

Z uvedených verejných obstarávaní podľa CEEC Research investori už ukončili a zadali konkrétnym firmám 36 percent zákaziek, čo z celkového objemu predstavuje 23 % v celkovej predpokladanej hodnote 1,03 mld. eur. Reálne však boli tieto zákazky zadané v celkovej hodnote 936 mil. eur, teda o 9 % menej oproti pôvodnej predpokladanej hodnote. Neskôr bolo zrušených 13 % z celkového objemu vyhlásených verejných obstarávaní. Po odčítaní zadaných a zrušených zákaziek zostávajú ešte v procese verejného obstarávania zákazky v celkovej hodnote 2,84 mld. eur.

 

"Prepad v príprave verejných obstarávaní je alarmujúci, menovite v stavebníctve vidíme v tejto oblasti veľký útlm. Verím, že je to iba dôsledok predchádzajúcej nestability a povolebných zmien na ministerstve dopravy a výstavby a v roku 2017 sa snáď už situácia zlepší," uviedol riaditeľ spoločnosti Hochtief SK,s. r. o., Miroslav Beka.

 

V minulom roku bolo ukončených 3 739 verejných obstarávaní zákaziek v celkovom objeme 4,076 mld. eur. Predstavuje to pokles počtu zadaných zákaziek o 38,4 % a ich objemu o 16,5 %. Ide o najnižší počet ukončených verejných tendrov aj ich objem od roku 2012. Medziročné porovnanie, uviedol CEEC Research, významne ovplyvnila zákazka Železníc Slovenskej republiky z júla 2016 na modernizáciu trate Púchov - Žilina za 365 mil. eur. Po modelovom odčítaní tejto zákazky predstavuje medziročný pokles hodnoty zadaných zákaziek 23,9 %.

 

"Pokles zadaných zákaziek bol v roku 2016 veľmi významný a to naviac už po výraznom prepade, ktorý sme zaznamenali v roku 2015. Pokiaľ sa nepodarí situáciu rýchlo zlepšiť, bude to mať výrazne negatívne a dlhodobé dôsledky na niektoré odbory ekonomiky, ktoré sú závislé predovšetkým na verejných zákazkách," upozornil Vacek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona