Vlaky ZSSK budú opäť jazdiť do Plaveckého Podhradia a z Medzilaboriec do Łupkówa

NETKY.SK • 24 Február 2017, 12:25 • 2 min
Vlaky ZSSK budú opäť jazdiť do Plaveckého Podhradia a z Medzilaboriec do Łupkówa

BRATISLAVA - Vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) sa vrátia na dve trate, kde už dlho nejazdili.

slovakia

left justify in out

Od konca apríla začnú po viac než štrnástich rokoch s podporou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) znovu premávať do Plaveckého Podhradia. V lete prídu na koľajnice po siedmich rokoch aj vlaky medzi Medzilaborcami a poľským Łupkówom. Ako národný osobný vlakový dopravca v piatok informoval, ide o súčasť prvej pravidelnej zmeny cestovného poriadku s platnosťou od nedele 26. februára.

Víkendové vlaky zo Zohora do Plaveckého Podhradia budú priamym pokračovaním osobných vlakov na trati Záhorská Ves - Zohor, kde už v súčasnosti jazdia. Súčasťou vlaku bude aj vozeň na prepravu bicyklov. Spoje na regionálnej trati budú zaradené do Integrovaného dopravného systému BSK, takže cestujúci v nich využijú aj prestupné lístky na prímestské autobusy a bratislavskú MHD. Vlaky Zohor - Plavecké Podhradie budú jazdiť v soboty a nedele od 29. apríla do 1. októbra. 

Riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček povedal, že obnovenie osobnej železničnej dopravy zo Zohora do Plaveckého Podhradia bolo možné len vďaka objednávke a financovaniu bratislavskej krajskej samosprávy. "Radi sme prijali ponuku na spoluprácu s Bratislavským samosprávnym krajom a aj takouto formou sme sa rozhodli podporiť cykloturistiku v regióne Záhorie. Trať vedie popri pohorí Malé Karpaty, takže obľúbené turistické ciele ako Plavecký hrad, vrchy Vysoká alebo Vápenná sa stanú v sezóne dostupné aj vlakom," uviedol Martinček.

Vlakové spojenie Medzilaborce - Łupków bude v prevádzke počas víkendov od 1. júla do 3. septembra. Vlaky budú premávať priamo z poľských miest Sanok a Rzeszów. V súčasnosti je možné cestovať vlakom cez spoločnú hranicu medzi Slovenskom a Poľskom len na Kysuciach osobnými vlakmi Čadca - Zwardoń. Diaľkové vlaky a priame nočné vozne spájajúce Maďarsko, Bratislavu a Poľsko jazdia cez Českú republiku.

"Aj v tomto prípade pôjde o vlaky predovšetkým pre turistov. Našim cestujúcim sa otvára cesta vlakom cez Lupkovský tunel do turisticky atraktívneho poľského regiónu, napríklad ku skanzenu v Sanoku alebo hrebeňu východných Karpát," poznamenal Martinček. Vlaky budú vedené súpravami poľských železníc s poľským personálom, na Slovensku ich však bude prevádzkovať ZSSK a budú zaradené do zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme s Ministerstvom dopravy a výstavby SR.

"Vlaky do Poľska budú v Medzilaborciach podľa možností nadväzovať na ďalšie spoje. Napríklad, z Bratislavy sa turista môže dostať nočným vlakom do Humenného, odtiaľ ráno do Medzilaboriec a prestúpiť na vlak do Poľska," priblížil Martinček. 

Prvá pravidelná zmena cestovného poriadku prináša aj ďalšie úpravy. Pre modernizáciu traťového úseku medzi Žilinou a Dolným Hričovom budú posunuté časy dvoch rýchlikov a ôsmich regionálnych vlakov na trase Žilina - Bratislava a späť. Odchádzať zo Žiliny budú skôr než teraz alebo prichádzať neskôr. Bude tiež potrebné nahradiť autobusmi šesť prímestských vlakov na trase Žilina - Púchov. Nedeľný posilový rýchlik Chopok z Košíc do Bratislavy bude mať zmenené časy odchodov a príchodov v úseku Nové Mesto nad Váhom - Bratislava hl. st.

ZSSK v súvislosti s rozšírením a zmenou jazdy vlakov InterCity od 1. februára v prvej zmene cestovného poriadku optimalizuje prípoje na východnom Slovensku - v Košiciach (smer Humenné, Čierna nad Tisou), v Kysaku (smer Prešov - Lipany), v stanici Poprad - Tatry a v Štrbe (smer Štrbské Pleso). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies