Vlaky zažívajú pred Dušičkami nápor, železničiari si musia vagóny aj požičiavať

NETKY.SK • 30 Október 2013, 08:57 • 2 min
Vlaky zažívajú pred Dušičkami nápor, železničiari si musia vagóny aj požičiavať

BRATISLAVA – Nápor cestujúcich, ktorí sa snažia prepraviť na Sviatky všetkých svätých za rodinami a blízkymi, už výrazne pociťuje železničná doprava. Najväčší záujem očakáva osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes.

slovakia

left justify in out

Začínajú totiž prázdniny a najviac ľudí sa chce prepraviť v smere zo západného Slovenska na východ a stred krajiny. ZSSK preto podľa hovorkyne Jany Morháčovej pridávajú všetky vagóny, ktoré majú. Dokonca si museli niektoré požičať. "Väčšina bežných rýchlikov je dnes a vo štvrtok (31. 10.) popoludní z Bratislavy do Košíc a v nedeľu (3. 11.) popoludní v opačnom smere už kumulovaná na 13 vozňov," priblížila Morháčová. To znamená, že k rušňom bude priradený maximálny počet vagónov, ktorý je možný na dodržanie jazdných časov, a ktorý dovoľuje dĺžka perónov na bratislavskej Hlavnej stanici.

Zároveň je väčšina InterCity (IC) vlakov dnes, vo štvrtok aj v nedeľu rozšírená na maximálnych 10 vozňov. Celkovo je tak posilnenie vlakov oproti bežným pracovným dňom o 35 vozňov na IC vlaky a vyše 130 vozňov do ostatných vlakov. Prioritne ide o posilnenie rýchlikov, ale približne 40 % vozňov bolo pridaných dodatočne a neplánovane. Vyplynulo to zo zvýšeného záujmu ľudí. "Pre zvládnutie dopravného dopytu sme si požičali niekoľko vozňov v určitej kvalite od súkromnej spoločnosti," dodala Morháčová.

Čo sa týka obsadenosti jednotlivých spojov, tá sa podľa ZSSK každú chvíľu mení. Naposledy boli IC vlaky do Košíc na dnes v dopoludňajších hodinách voľné na 30 % a v popoludňajších spojoch sa už predávali posledné miesta. Vo štvrtok 31. októbra je situácia podobná, IC vlaky na východ majú v dopoludňajších hodinách voľné kapacity na 15 % a v popoludňajších sa rovnako predávajú už posledné miesta.

V prípade rýchlikov z Bratislavy do Košíc, je dnes najväčší záujem o rýchlik, ktorý vyráža z hlavného mesta o 7.53 h. V ňom je voľných len 15 % miest. Ostatné vlaky majú podľa ZSSK voľnú kapacitu do 30 % a v popoludňajších spojoch sa predávajú posledné miesta. Vo štvrtok je voľných miest v rýchlikoch približne od 20 do 30 %. Výnimkou sú rýchliky, ktoré vyrážajú z Bratislavy o 9.53 h a o 15.35 h, kde sa obsadzujú posledné miesta. V piatok 1. novembra je podľa železničiarov dostatok voľných kapacít na rýchliky počas celého dňa.

Na trase z Bratislavy cez Levice do Banskej Bystrice je podľa Morháčovej ešte dostatok voľných kapacít. "Najviac sú naplnené vlaky dnes a vo štvrtok popoludní, ale voľná je asi tretina," podotkla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies