Vlaky zadarmo využili prvýkrát aj ľudia z podtatranského regiónu

NETKY.SK • 17 November 2014, 17:50 • 2 min
Vlaky zadarmo využili prvýkrát aj ľudia z podtatranského regiónu

POPRAD - Vlaky zadarmo dnes prvýkrát využili aj študenti a dôchodcovia z Popradu a okolia. Väčšina opýtaných študentov, ktorí dnes pred 16. h cestovali smerom na západ krajiny, však s bezplatným cestovaním vo vlakoch nesúhlasí.

slovakia

left justify in out

„Doteraz som cestoval zadarmo a budem naďalej, keďže mám režijnku, takže mňa sa to nejako zvlášť nedotkne. Nepovedal by som ale, že je tu viac ľudí ako bežne po víkende, keď idú študenti na internáty,“ uviedol pre TASR Dominik Baláž z Kežmarku. 
     

S vlakmi zadarmo nesúhlasí jeho kamarát Martin Leštinský, ktorý dnes tiež cestoval do školy do Bratislavy. Tvrdí, že by mohla byť doprava pre študentov o čosi lacnejšia ako doposiaľ, takto však je ten systém oveľa komplikovanejší. 
     

„Je v tom zmätok. Napríklad aj pri vybavovaní tých kartičiek nám bolo povedané, že sa to bude dať vybaviť cez internet, ale nešlo to, takže sme si to museli vybavovať na stanici. A dnes boli dosť dlhé rady pri pokladniach, keď sme si kupovali miestenku,“ konštatovala Katarína Figlárová spod Tatier. Podľa nej je lepšie poistiť si miesto vo vlaku kúpou miestenky. 
     

Skupinka mladých Kežmarčanov je zvedavá, ako budú fungovať vlaky RegioJet, ktoré síce nie sú zadarmo, ale sú lacnejšie ako napr. IC vlaky. V prípade, že v nich budú lepšie služby, zhodne tvrdia, že sú ochotní si radšej cestu do školy a späť zaplatiť.
     

Opačný názor na vlaky zadarmo však má dôchodkyňa z Trenčína Anna Vaňová, ktorá ráno pricestovala do Popradu a poobede šla späť na západ. „Ja s tým súhlasím a záleží od toho, ako sa budem cítiť, ale určite budem vlaky využívať častejšie. Očakávam, že teraz vo vlaku bude nátresk, ale ja som si kúpila miestenku. Možno cez týždeň to také vyťažené nebude, teraz ide veľa študentov do škôl. Ráno, keď sme sem prišli, tak tie vlaky neboli také plné ako teraz,“ uviedla. Stredoškoláčka Jasmin Pavlíková, ktorá cestuje do Popradu zo Starej Ľubovne, bezplatnú dopravu vlakom privítala. Ako tvrdí, ostane jej viac peňazí na iné veci. 
     

Študent z Prešova Adam Marušák doteraz chodieval autobusom do školy, teraz šiel vlakom prvýkrát. Miestenku si nekupoval, ale s miestom do Popradu problém nemal. „Je to také diskutabilné, či to bolo správne rozhodnutie dať vlaky zadarmo, pretože pre nás je to výhoda, ale pre ostatných, ktorí si musia zaplatiť, to určite nie je dobré,“ zhodnotil. 
     

Situácia na popradskej vlakovej stanici bola dnes podvečer viac-menej pokojná, medzi 15. a 16. h šli smerom do Bratislavy dva rýchliky. Podľa informácií TASR sprievodca v prvom vlaku dokonca prehováral ľudí, ktorí stáli, aby si v Štrbe počkali na ten nasledujúci vlak, ktorý bol takmer prázdny. 
     

„Ja som si kúpil miestenku a lístok na vlak cez internet už v sobotu, pretože som čakal, že to bude plné a cestujem až do Hlohovca,“ uviedol Matúš Žemla, ktorý vyslovene nesúhlasí s tým, aby boli vlaky zadarmo. Sám len nedávno skončil vysokú školu a zaplatiť si zľavnené cestovné pre neho nebol až taký problém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies