Vlaky sa vrátia k tradičným pomenovaniam, Gorenje nahradia Rysy

NETKY.SK • 26 September 2011, 21:32 • 2 min
Vlaky sa vrátia k tradičným pomenovaniam, Gorenje nahradia Rysy

Vlaky sa vrátia k tradičným pomenovaniam, Gorenje nahradia Rysy

slovakia

left justify in out

img

Od decembra tohto roka už nebudú po slovenských koľajniciach jazdiť vlaky s názvami ako Gorenje, Impuls leasing či Obchodné centrum Mirage. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa rozhodla ukončiť projekt Patronát nad vlakom, počas ktorého si mohli firmy ako druh reklamy zaplatiť, aby sa vlak volal podľa samotnej spoločnosti alebo jej produktu.
"Vlakom, ktorým končí zmluva, prejdú od nového cestovného poriadku na pôvodný názov. Ide o šesť párov rýchlikov a jeden pár InterCity vlaku," priblížil hovorca ZSSK Alexander Buzinkay. IC vlak Gorenje sa tak napríklad premenuje na IC Rysy alebo z rýchlika 605 Mall.sk sa po novom stane rýchlik Dargov. Rýchlik 607 už nebude niesť názov Impuls leasing, ale Liptov. Jedine rýchlik Aupark ostane až do decembra 2012, keďže patronát nad vlakom bol uzatvorený v roku 2010 a platí dva roky.
"Dôvodom návratu k pôvodnému stavu a k používaniu tradičných názvov bolo, že i napriek istému finančnému prínosu to malo negatívny dopad na orientáciu cestujúcich," vysvetlil Buzinkay. Mnohé názvy podľa neho spôsobovali zmätok. "Jedným smerom sa ten istý rýchlik volal inak ako opačným, názvy sa miešali a zamieňali. Nehovoriac často o trápnosti hlásení jednotlivých názvov," doplnil hovorca ZSSK.
Nakoniec sa podľa neho nenaplnil ani zamýšľaný finančný efekt z takéhoto pomenovania vlakov. "Pri zavedení tohto komerčného produktu sa počítalo s ročným príjmom približne 170.000 eur. Reálne však zarobil iba niekoľko desiatok tisíc eur," vyčíslil Buzinkay. Navyše časť platieb ani nebola v peňažnej forme, ale len v podobe barterov.
"Preto vedenie rozhodlo, že tradičné názvy majú väčšiu hodnotu, ako jednorazový príjem z predaja vlaku ako komerčného produktu," dodal Buzinkay.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies