Vlaky s jadrovým palivom pre elektrárne z Ruska nejazdia

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:58 • 2 min
Vlaky s jadrovým palivom pre elektrárne z Ruska nejazdia

BUDAPEŠŤ - Vlaky s jadrovým palivom z Ruska pre atómové elektrárne v súčasnosti nejazdia. Napísal to dnes maďarský denník Népszabadság, ktorému nemenovaný zdroj uviedol, že o tom rokovali v utorok členovia parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť na neverejnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka všetky atómové elektrárne regiónu, s výnimkou Rumunska, nakupujú jadrové palivo z Ruska. 

 

Na utorkovej schôdzi parlamentného výboru zaznelo, že vlaky nepremávajú kvôli ozbrojenému konfliktu a neistej mocenskej situácii v regióne, na druhej strane však nie je problém, pretože všetky zainteresované krajiny - vrátane Ukrajiny - majú záujem na riešení a už hľadajú alternatívne trasy.
 

Népszabadság pripomína v tejto súvislosti maďarskú právnu normu, podľa ktorej elektráreň musí mať k dispozícii zásoby paliva na potrebné na dva roky. V decembri 2011 prechádzal v Kiskunhalasi "atómový vlak" smerom k Baji, teda smerom k elektrárni v Paksi. Pri dvojročných termínoch by teda dovoz paliva bol aktuálny v decembri 2015, ak koncom vlaňajšieho roka bola dodávka v poriadku, uzatvára denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies