Vlaky Mária a Eva budú premávať po regionálnych tratiach od decembra

NETKY.SK • 26 November 2011, 08:21 • 2 min
Vlaky Mária a Eva budú premávať po regionálnych tratiach od decembra

Vlaky Mária a Eva budú premávať po regionálnych tratiach od decembra

slovakia

left justify in out

img

Na železničných tratiach východného Slovenska budú od 11. decembra premávať nové dieselové motorové jednotky, ktoré nesú meno Mária a Eva. Oba vlaky vyrobené na Slovensku si dnes mohla obzrieť verejnosť na humenskej železničnej stanici, kde došlo k ich oficiálnemu predstaveniu a slávnostnému požehnaniu.
"Od platnosti nového železničného grafikonu, t.j. od 11. decembra bude na slovenských tratiach jazdiť už 11 nových vlakov – šesť elektrických poschodových jednotiek, tri súpravy typu push-pull a spomínané dve dieselové motorové jednotky," informovala Alena Vaškaninová Buchláková z ministerstva dopravy SR.
Ako ďalej uviedla, dodávka celkovo 32 nových vlakov, z toho 12 dieselových motorových jednotiek, je súčasťou projektu obnovy vozového parku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). V rámci neho do dvoch rokov dôjde k výmene až pätiny regionálnych a prímestských vlakov na slovenských železniciach.
Realizácia tohto projektu je spolufinancovaná cez eurofondy prostredníctvom Operačného programu Doprava a okrem humenského regiónu budú nové dieselové regionálne vlaky postupne nasadzované aj v okolí Nitry, Košíc a Prievidze.
Dieselové motorové jednotky radu 861 zhotovili v spoločnosti ŽOS Vrútky, a.s. Sú poháňané dvoma motormi o výkone 2 x 588 kilowattov a na tratiach môžu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 140 kilometrov za hodinu. Súprava odvezie 177 sediacich a 110 stojacich cestujúcich.  
"Výroba 12 dieselových vlakových jednotiek, ktorú z jednej polovice platí Európska únia, priniesla prácu stovkám ľudí z Turca. Zároveň očakávam, že investície do osobnej železničnej dopravy prinesú viac pracovných príležitostí odľahlejším regiónom Slovenska, ku ktorým patrí aj Humenné a celý horný Zemplín," uviedol dnes počas návštevy Humenného minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Ako dodal, k dvom novým vlakom pribudnú na regionálnych tratiach onedlho ďalšie dva.
Máriu a Evu dnes na železničnej stanici v Humennom požehnal Jozef kardinál Tomko, ktorý pochádza z neďalekej obce Udavské. "Po týchto tratiach som sa prevážal ešte pred vojnou a počas nej, keď som dochádzal každý deň do školy do Michaloviec," poznamenal. Počas svojho príhovoru vyjadril presvedčenie, že nové vlaky prepoja Slovensko rôznymi smermi. "Verím, že ten pokrok bude pre dobro ľudí, pre dobro človeka, pre pokrok celého Slovenska," uzavrel Tomko.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona