Vlakové spojenie Trenčín - Praha odložili, Arriva má dva hlavné dôvody

NETKY.SK • 16 December 2015, 15:22 • 2 min
Vlakové spojenie Trenčín - Praha odložili, Arriva má dva hlavné dôvody

TRENČÍN - Nové vlakové spojenie Trenčína a Prahy sa odkladá. Nemecká spoločnosť Arriva, ktorá plánovala premávať na tejto linke od polovice decembra, sa rozhodla štart odložiť o tri mesiace. Posun na marec má podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Arriva Jiřího Nálevky dva hlavné dôvody.

slovakia

left justify in out

„Sústredíme sa najmä na študentov, tí majú počas januára a februára voľno. Celkovo sú ale január a február v Česku mesiace, keď ľudia využívajú diaľkové vlaky i autobusy najmenej,“ spresnil dôvody Nálevka. Aké budú ceny lístkov, zatiaľ neprezradil. „Ceny a systém zliav ešte nechceme zverejňovať, určite ich ale dáme k dispozícii včas,“ dodal Nálevka.


Medzi Prahou a Trenčínom budú premávať dva víkendové expresy, ktoré takmer 407 kilometrov prejdú približne za päť hodín. Do Trenčína pôjdu po trase Praha - Olomouc - Uherské Hradište. Vlak by mal byť rýchlejší ako väčšina autobusových liniek na tejto trase. Iný vlak na tejto linke nie je. Pre dopravcu je Trenčín zaujímavý tým, že žiadny priamy vlak z Prahy alebo Olomouca do Trenčína nejazdí. Autobusy, ktoré jazdia cez Brno, využívajú diaľnicu D1, čo je podľa Nálevku vždy lotéria s neistým výsledkom. „Skúsenosti z Čiech ale aj zo sveta dokazujú, že pokiaľ prídu vlakové spojenia na linky, ktorými chodili iba autobusy, väčšina cestujúcich prejde do pohodlnejšieho vlaku, pokiaľ majú lístky porovnateľné ceny,“ dodal Nálevka.


Motorový vlak bude mať kapacitu 143 miest na sedenie, súčasťou bude aj priestor pre detské kočíky a bicykle. Štandardom je tiež pripojenie na internet, cez ktorý bude okrem klasických spôsobov Arriva predávať aj lístky. Maximálna rýchlosť vlaku je 120 kilometrov za hodinu. Z Prahy pôjde expres Arrivy vždy v sobotu o 8:40 a do Trenčína dorazí 13:42. Na trase z Prahy do Trenčína bude mať zastávky v Pardubiciach, Olomouci, Přerove, Otrokoviciach, Starom Měste u Uherského Hradiště, Uherskom Hradišti, Uherskom Brode, Bojkoviciach, Slavičíne, Bylnici, a v Trenčianskej Teplej. Z Trenčína do Prahy pôjde v nedeľu o 14:19 a do Prahy príde večer pred pol ôsmou.


Väčšina oslovených ľudí priamy vlak víta. „Otázka je, či by nebolo lepšie, aby išiel už vo štvrtok večer, keďže študenti a škola v piatok nejde veľmi dokopy,“ povedal nedávno Marek z Trenčína. Podľa neho bude ideálne, ak vlak pôjde štyri hodiny a stojí desať alebo dvanásť eur. „To je teraz jazda autom, ktorú si dohodnete cez internet. Ale radšej by mal ísť cez Brno, tam študuje veľa mladých z Trenčína,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona