Vlakové nešťastie má ďalšiu obeť, proces identifikácie sa skončil

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 18:17 • 2 min
Vlakové nešťastie má ďalšiu obeť, proces identifikácie sa skončil

SANTAGO DE COMPOSTELA - Spomedzi takmer 180 zranených zostáva naďalej v nemocnici takmer 70.

slovakia

left justify in out

Počet obetí stredajšieho železničného nešťastia v okolí Santiaga de Compostela v španielskej Galícii sa dnes zvýšil na 79. Jeden z pacientov v kritickom stave prehral totiž v nemocnici svoj boj o prežitie, informovali oficiálne regionálne zdroje.

Spomedzi takmer 180 zranených zostáva naďalej v nemocničnom prostredí takmer 70, stav 22 z nich, vrátane dvoch detí, je stále kritický.

Proces identifikácie obetí sa dnes podarilo ukončiť.

Rušňovodič Francisco José Garzón Amo (52), ktorý čelí už obvineniu z mnohonásobného zabitia z nedbalosti, zatiaľ odmietal vypovedať. Uplynulú noc strávil po prepustení z nemocnice v policajnej cele na miestnom veliteľstve polície v Santiagu de Compostela. Ešte dnes ho čaká predvedenie pred vyšetrujúceho sudcu, aby sa to stihlo v rámci predbežnej 72-hodinovej väzby. Práve pri tejto príležitosti sa rozhodne o ďalšom rušňovodičovom osude.

Vlaková súprava, ktorú riadil už oficiálne obvinený a uväznený muž, smerovala z predbežne neznámych príčin do nebezpečnej zákruty, kde je maximálna povolená rýchlosť 80 km/hodinu, rýchlosťou 190 km/hodinu.

Prekročenie povolenej rýchlosti rušňovodič priznal už v prvých reakciách a potvrdzujú ho aj doterajšie poznatky vyšetrovateľov vyhodnocujúcich dostupné údaje.

Španielska televízia však priniesla dnes informáciu jedného z miestnych občanov, ktorému rušňovodič pri ceste na ošetrovňu krátko po tragédii povedal, že aj keď si uvedomoval neprimerane vysokú rýchlosť a nutnosť brzdiť, rýchlosť nebolo možné znížiť.

Šéf správy španielskej železničnej siete Gonzalo Ferre ale už skôr ubezpečil, že všetky bezpečnostné systémy rýchlovlaku boli funkčné. Práve preto označil za vinníka tragédie rušňovodiča, ktorý mal podľa jeho slov začať brzdiť už štyri kilometre pred spomínanou zákrutou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies