Vláknina znižuje riziko mnohých ochorení

NETKY.SK • 7 Február 2019, 18:50 • 2 min
Vláknina znižuje riziko mnohých ochorení

Dostatok vlákniny v jedálničku nielen podporuje chudnutie, ale tiež veľmi významne ovplyvňuje zdravie čriev a ďalších orgánov.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Lancet vláknina znižuje aj riziko minimálne štyroch ochorení, pričom sa nejedná výlučne o choroby čriev.

 

Podľa štúdie sa u ľudí, ktorí konzumovali veľké množstvo vlákniny, znížilo riziko ochorenia srdca, cievne mozgové príhody, cukrovky typu 2 a rakoviny hrubého čreva, rovnako ako riziko predčasného úmrtia o 15 až 30%.

 

Čím viac pritom ľudia vlákniny zjedli, tým bolo riziko ochorení nižšie. Každých 8 g vlákniny viedlo k zníženiu rizika srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a rakoviny hrubého čreva o 5 až 27%.

 

img

 

Dobré je tak konzumovať aspoň 25-29 gramov vlákniny denne, ideálne formou ovocia a zeleniny, prípadne obilnín, a to najmä celých zŕn. Pozor ale ani presýtenie vlákninou nie je zdraviu prospešné. "Bohužiaľ podľa štatistík väčšina ľudí konzumuje stravou menej ako 20 g vlákniny denne," upozorňuje pre Time jeden z vedcov Andrew Reynolds.

 

Potraviny bohaté na vlákninu bývajú hutnejšie, vyžadujú dlhšie žuvanie, tiež zvyšuje sýtosť a znižuje riziko obezity, ktoré súvisia s ochorením srdca a rakovinou. Vláknina stimuluje prospešné baktérie v čreve, čo tiež znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

 

Ak chcete svoj jedálniček obohatiť o čo najviac vlákniny, potom sa zamerajte na konzumáciu celých zŕn, zeleniny, fazule a ďalších strukovín a potom celého ovocia ideálne so šupkou, prípadne zemiakov so šupkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies