Vlak s vodcom KĽDR smeruje k jazeru Bajkal na stretnutie s Medvedevom

NETKY.SK • 22 August 2011, 15:49 • 2 min
Vlak s vodcom KĽDR smeruje k jazeru Bajkal na stretnutie s Medvedevom

Vlak s vodcom KĽDR smeruje k jazeru Bajkal na stretnutie s Medvedevom

slovakia

left justify in out

Obrnený vlak so severokórejským vodcom Kim Čong-ilom sa presúva smerom na západ po Transsibírskej magistrále na schôdzku s ruským prezident Dmitrijom Medvedevom a jeho prominentný cestujúci navštevuje cestou ruské energetické projekty.
      Kim pricestoval do Ruska v sobotu na pozvanie Medvedeva. Majú rokovať o možnosti dodávok ruského zemného plynu a ďalších energií do Severnej a Južnej Kórey a vleklých rokovaniach o ukončení severokórejských jadrových ambícií výmenou za pomoc.
      V nedeľu si 69-ročný Kim prezrel najväčšiu vodnú elektráreň na ruskom Ďalekom východe, hydroelektáreň Burejskaja na rieke Bureja v Amurskej oblasti. Rusko navrhlo, že by nadbytočnú elektrinu vyrobenú v hydroelektrárni dodávalo do Severnej a Južnej Kórey, oznámili juhokórejské médiá.
      Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap dnes citovala nemenovaný zdroj z ruských tajných služieb, podľa ktorého Kimov vlak smeruje k mestu Skovorodino. Možno tam zastaví predtým, ako dosiahne hlavné mesto Buriatskej republiky Ruskej federácie Ulan-Ude, budhistickú provinciu pri jazere Bajkal, kde sa údajne v utorok alebo v stredu stretne s Medvedevom. Možno bude rokovať aj s ruským premiérom Vladimirom Putinom.
      Agentúra Jonhap uviedla, že v Skovorodine začína nový plynovod dlhý tisíc kilometrov, ktorý spája východnú Sibír s Čínou.
      Hlavnou témou Kimovho summitu s Medvedevom má vraj byť výstavba plynovodu, ktorý bude dodávať ruský zemný plyn obom kórejským štátom. Ruskí a juhokórejskí predstavitelia chcú, aby Severná Kórea umožnila jeho výstavbu cez svoje územie. Zarobila by na tom, dohoda však viazne pre   jadrový spor.
      Rusko v piatok oznámilo, že poskytne Severnej Kórei potravinovú pomoc, vrátane asi 50.000 ton obilia. Komunistická krajina bude zrejme čeliť tento rok ďalšej potravinovej kríze, vzhľadom na silné dažde.
      Kim navštívil v máji Čínu, ktorá je najbližším spojencom Severnej Kórey, po tretí raz za uplynulý rok.
      V Rusku bol naposledy v roku 2002, jeho vtedajšia štvordňová návšteva sa však obmedzila na ruský Ďaleký východ. O rok predtým počas 24-dňovej cesty precestoval celé Rusko až do Moskvy.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies