Vlajkou EÚ sa zakrývajú opoziční aj vládni ukrajinskí politici

NETKY.SK • 16 December 2013, 16:19 • 2 min
Vlajkou EÚ sa zakrývajú opoziční aj vládni ukrajinskí politici

KYJEV – K neprehľadnosti situácie na Ukrajine prispieva obrovský pragmatizmus až oportunizmus miestnych politikov, ktorí vždy dokážu nastaviť plachty svojej politickej lode tak, aby optimálne využívala aktuálny smer vetra.

slovakia

left justify in out

"U nás sú teraz skoro všetci verbálne proeurópski, nielen opoziční, ale aj vládni politici," povedala Nina, ktorá na kyjevské Námestie nezávislosti pricestovala z neďalekého mesta. Opozícia tu na masových demonštráciách protestuje proti nepodpísaniu asociačnej zmluvy s Európskou úniou. Ochotu naďalej rokovať s úniou však prezentuje prezident Viktor Janukovyč a vláda premiéra Mykolu Azarova. "Čo myslíte, kto z týchto ľudí verí, že to myslia vážne?" pýta sa Nina a ukazuje na námestie "euromajdanu", na ktorom Ukrajinci od konca novembra nonstop protestujú proti politike vlády a jej rozhodnutiu nepodpísať asociačnú dohodu s EÚ na summite vo Vilniuse.

Pre oblasť západnej Ukrajiny a hlavného mesta jej slová platia takmer absolútne, na priemyselnom východe je to komplikovanejšie. Žije tu početná ruská menšina, ale aj ekonomické vektory sú tradične nasmerované na východ. "Najviac ma hnevá, že všetci stále hovoria o Európskej únii, ale málo o konkrétnych krokoch. O čom vlastne vláda posledné roky rokovala?" pýta sa Nina. "Veď to nemá byť otázka politických vyhlásení, ale dohôd, ktoré pomôžu ekonomike. Zatiaľ som počula len o dohodách, čo sme podpísali s Ruskom. A tiež neviem, čo je vlastne v nich," pripomína ekonomickú situáciu Ukrajiny, ktorá sa už dlhší čas potáca na okraji štátneho bankrotu.

Je krátko predpoludním a "majdan" sa pomaly zapĺňa. Večer tu bude opäť obrovská demonštrácia. Dominujú farby Ukrajiny a Európskej únie, námestie je doslova nasiaknuté duchom patriotizmu. Ľudia sa však k sebe správajú veľmi srdečne, postávajú pri improvizovaných ohniskách a stánkoch s jedlom a debatujú. Na druhej strane všade cítiť strach z provokatérov. "Môžem sa opýtať, odkiaľ ste?" pýta sa ma priateľsky, ale dôrazne dvojica asi dvadsaťročných mladíkov pri prechode cez barikády. Zaujala ich moja slovakizovaná ruština, ktorou debatujem s Ninou. Keď vysvetlím, že som pricestoval zo Slovenska ako novinár, ľady sa roztopia. "Nech sa páči, poďte," pozývajú ma na námestie.

Ukrajinská žltá a modrá, ale sporadicky aj farby EÚ, sa však dajú vidieť aj na provládnych demonštráciách. Hoci sú sa početnosťou nemôžu porovnať s "euromajdanom", tiež sa na nich zúčastňujú tisíce ľudí, často pozvážaných autobusmi z rôznych regiónov krajiny. Dianie v Kyjeve na jednej strane podčiarkuje komplikovanosť situácie na Ukrajine, na druhej strane prekvapuje úprimnými emóciami ľudí na námestiach, v protiklade s dvojtvárnosťou ukrajinskej politickej reprezentácie.

Večer na námestí Ukrajinci masovo odkazujú svojim politikom: "Banda, het!", ale pravda je, že také jednoduché to asi nebude. "Je to prekrásna krajina. Ľudia, ich vysoká vzdelanosť, rozhľadenosť je porovnateľná s ktorýmkoľvek európskym štátom. Ale brzdení sú tým, že politici, ktorých si vyberú, ich vždy sklamú a nevedia prekročiť rubikon. Nevedia sa starať viac o krajinu ako o seba," povedal pre TASR Pavol Hamžík, ktorého misia veľvyslanca SR na Ukrajine sa skončila práve v týchto dňoch.

Dodal, že toto hodnotenie sa vzťahuje tak na politikov, ktorí tu vládli pred dvadsiatimi, pätnástimi, desiatimi, piatimi rokmi alebo vládnu teraz. "Na Ukrajine nevládnu inštitúcie, ale ľudia, ktorí sa dostanú k moci. Za posledných dvadsať rokov sa tento systém nezmenil. Na Ukrajine sú možnosti pre politikov, ako využiť situáciu vo svoj prospech, neskutočne široké. To takmer nemá hraníc," konštatuje Hamžík.

"Ľudia sú na to do určitej miery zvyknutí. Nie, že by to tolerovali, ale nevedia si s tým poradiť. Bežný človek tu dodnes má minimálny vplyv na to, čo sa okolo neho deje. To je porovnateľné s časmi existencie Sovietskeho zväzu," dodáva. Aj Hamžík upozorňuje, že vo vzťahu Ukrajiny a EÚ v posledných rokoch bolo veľmi veľa imitácie, predstierania pripravenosti uskutočniť kroky, ku ktorým sa napokon Ukrajina neodhodlala.

Na "Majdane" nezávislosti zatiaľ vládne optimizmus. Aj keď demonštrácie vypukli spontánne, dnes námestie pôsobí ako dobre organizovaný celok, vystupujú politické aj kultúrne osobnosti Ukrajiny, sú tu koncerty populárnych skupín aj vystúpenia operných spevákov. S podpornými vyhláseniami prichádzajú rôzni zástupcovia regiónov vrátane Užhorodu, kde žije početná slovenská menšina. Na veľkoplošnej obrazovke dokonca jednu chvíľu ide futbal.

Slovákovi môže atmosféra pripomínať Nežnú revolúciu, ale aj najgrandióznejší predvolebný míting v histórii Európy. Prezident Viktor Janukovyč zatiaľ na túto výzvu reagoval personálnymi zmenami funkcionárov zodpovedných za neprimeraný zásah polície voči demonštrantom, odvolal kyjevského primátora Oleksandra Popova a ponúkol dialóg formou okrúhleho stola. Hamžík však túto ponuku hodnotí ako nedostatočnú: "Dobre, že je tu priestor pre dialóg a že ho organizuje prezident. Ale ak to mám hodnotiť úplne otvorene, tak si myslím, že zatiaľ snaha adekvátne reagovať na tieto protesty neexistuje."

"Pozývajú sa predstavitelia všetkých možných súčastí spoločnosti za okrúhly stôl, kde sú však tí, ktorí predstavujú protesty, opozícia, občianske hnutie a študenti, marginalizovaní," poznamenal Hamžík.

Viaceré ukrajinské zdroje však už začínajú špekulovať o výrazných zmenách v ukrajinskej vláde. Na druhej strane pomoc krachujúcej Ukrajine ponúklo Rusko, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na rokovania k východnému partnerovi cestuje 17. decembra. Podľa poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina Andreja Belousova je Rusko ochotné poskytnúť Ukrajine úver, ak oň požiada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies