FOTO Premiéri Slovenska a Česka podpísali vyhlásenie o prehlbovaní vzťahov krajín

NETKY.SK • 4 September 2017, 16:22 • 2 min
FOTO Premiéri Slovenska a Česka podpísali vyhlásenie o prehlbovaní vzťahov krajín

BRATISLAVA - Ministri slovenskej a českej vlády sa dnes zídu na spoločnom výjazdovom rokovaní.

slovakia

left justify in out

"Dnes sa stretli dve mimoriadne úspešné vlády. Dnes sa stretli predstavitelia dvoch mimoriadne úspešných štátov a myslím si, že to, čo bolo dohodnuté, aj potvrdzuje kvalitu, ktorú sme za tých ostatných 25 rokov spoločne dosiahli," uviedol Fico.

 

Podľa toho sú čísla, ktoré dnes prezentujú slovenská a česká vláda, historické. "Či už ide o hospodársky rast, finančnú disciplínu, nezamestnanosť, rast reálnych miezd. A je našou povinnosťou, ako predsedov vlád, tieto úspechy prezentovať, pretože stále pretrváva tendencia púšťať sa len do negatívnych vecí," ozrejmil.

 

Na záver v poradí piatej historickej schôdzky oboch kabinetov boli podpísané viaceré dohody a memorandá. Predsedovia vlád podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovali záujem naďalej prehlbovať vzájomné vzťahy a spoluprácu vo všetkých oblastiach. Identifikovali aj nové priority spolupráce, napríklad v oblasti obrany, bezpečnosti, vnútra, dopravy či životného prostredia.

 

Dobrá spolupráca a spoločný postup Česka a Slovenska vytvára predpoklady pre stabilnú a priateľskú atmosféru v celom regióne strednej Európy, vyzdvihol v záverečnej reči český premiér Bohuslav Sobotka. Koordinácia postojov oboch krajín na úrovni Európskej únie môže podľa neho prispievať k lepšiemu presadzovaniu ich národných záujmov.

 

"Tesná spolupráca slovenskej a českej vlády, ako sme ju realizovali v uplynulých štyroch rokoch, k tomu výrazným spôsobom prispela. Obe krajiny dnes majú stabilnú pozíciu v Európe, v rámci Severoatlantickej aliancie a pevne verím, že úzka spolupráca a koordinácia bude pokračovať v ďalších mesiacoch a rokoch," uviedol Sobotka.

 

Okrem bilaterálnych tém sa vlády venovali aj koordinácii spoločných podujatí a osláv pri príležitosti výročí v roku 2018: 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti ČR a SR. "Teraz chceme vypracovať spoločný zoznam osláv tak, aby sme zaistili na kľúčových akciách dôstojné zastúpenie, ako predstaviteľov z českej, tak aj zo slovenskej strany," vysvetlil český premiér.

 

"Bol by som nerád, keby sme rok 2018 vnímali len ako príležitosť na nejaký historický seminár," uviedol na margo chystaných osláv Fico. "Určite aj úvahy historikov a politológov majú svoje miesto, ale našou povinnosťou je tento exkluzívny rok využiť na dve veci. Predovšetkým na perfektnú prezentáciu Českej republiky a Slovenskej republiky v zahraničí a súčasne na potvrdenie kvality našich vzťahov. Ak toto nedokážeme, tak sme zlyhali," zdôraznil.

 

Predsedovia vlád rokovali, okrem iného, aj o možnostiach slovensko-českej spolupráce, pokiaľ ide o modernizáciu kolesovej a pásovej techniky armád. "Ak môžeme vyrobiť kolesové vozidlo 4x4 alebo 8x8 v spolupráci medzi ČR a SR, prečo by sme ho neurobili. Prečo nedáme priestor slovenským a českým firmám na spoluprácu a uvažujeme o dovoze týchto vozidiel neviem odkadiaľ," priblížil Fico.

 

Vlády sa dohodli na vzájomnej podpore kandidatúr oboch krajín pri agentúrach, ktoré sa budú presúvať po odchode Veľkej Británie do Európskej únie. Slovensko má záujem získať liekovú agentúru, Česko bankovú agentúru. Slovensko tiež bude podporovať, aby sa na rozhovoroch o vnikajúcom jadre Európskej únie mohlo zúčastniť ako pozorovateľ aj Česko, ktoré nie je členom eurozóny.

 

"Nechcel by som, aby dochádzalo k situáciám, že sa iba krajiny, ktoré platia eurom, na niečom dohodnú a potom už iba tento návrh presadia. Preto je dobré, aby sme si vzájomne dôverovali, aby sme vytvárali súdržnú Európu a štatút pozorovateľa je proste normálny praktický nástroj, ktorý by nám v tom mohol pomôcť," uviedol k tomu Bohuslav Sobotka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies