Vládu na Malte čaká hlasovanie o nedôvere - minister má spoločnosť v Paname

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 08:08 • 2 min
Vládu na Malte čaká hlasovanie o nedôvere - minister má spoločnosť v Paname

VALLETTA - Maltská opozičná Národná strana podala návrh na parlamentné hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, keď vyšlo najavo, že minister zdravotníctva a energetiky Konrad Mizzi má spoločnosť v Paname. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opozičný líder Simon Busuttil dnes novinárom povedal, že premiér Joseph Muscat neodvolal ministra Mizziho a že "jeho sebectvo má negatívny vplyv na stabilitu krajiny".

 

Vláda navrhla, aby sa parlamentná diskusia konala na budúci týždeň.

 

Návrh opozície na hlasovanie o vyslovení nedôvery bude pravdepodobne zamietnutý, keďže vláda má v parlamente väčšinu vďaka deviatim kreslám. Busuttil vyhlásil, že jeho strana si uvedomuje situáciu, ale pri takom škandále nemôže ďalej mlčať.

 

Mizzi, ktorý je zároveň podpredsedom vládnej Strany práce, priznal, že vlastní v Paname spoločnosť, ktorá patrí fondu na Novom Zélande. Tvrdí však, že v uniknutých tzv. Panamských dokumentoch sa vôbec nespomína, že má v Paname nejaké financie či kapitál. Minister dodal, že požiadal o nezávislú daňovú kontrolu, aby dokázal, že sa nedopustil žiadneho trestného činu. Doplnil tiež, že spoločnosť v Paname "bude čoskoro po ukončení daňového prešetrovania zatvorená".

 

Kauza Panamské dokumenty (Panama Papers) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 milióna dokumentov a 2,6 terabajtov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

 

Mossack Fonseca je jednou z popredných firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových bankových účtov pre bohatých a mocných. Uniknuté dokumenty odhaľujú podrobnosti o utajovaných schránkových spoločnostiach v daňových rajoch a o ľuďoch, ktorí tieto spoločnosti využívajú.

 

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies