Vládny program stability získal podporu poslancov

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 12:40 • 2 min
Vládny program stability získal podporu poslancov

BRATISLAVA - Vládny program stability získal podporu poslancov parlamentu. Tí v dnešnom hlasovaní vzali na vedomie dokument, podľa ktorého je kabinet Roberta Fica odhodlaný pokračovať v znižovaní deficitu verejných financií aj v ďalších rokoch. Materiál podporilo 81 poslancov vládneho Smeru. Opoziční poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili.

slovakia

left justify in out

Po tohtoročnom znížení schodku verejných financií na plánovaných 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) by mal deficit podľa vládneho dokumentu ďalej klesať na 2,6 % v roku 2014, 2 % v roku 2015 a 1,3 % výkonu ekonomiky v roku 2016. "Dosiahnutie týchto cieľov zastaví nárast podielu verejného dlhu na HDP a umožní jeho postupné znižovanie od roku 2015," konštatuje rezort financií v návrhu Programu stability Slovenskej republiky na roky 2013 až 2016, ktorý spolu s národným programom reforiem poputuje na posúdenie do Bruselu. 
Ciele opísané v Programe stability Slovenska na roky 2013 až 2016 sú pritom podľa exministra financií Ivana Mikloša správne, kroky vlády však idú presne opačne proti týmto cieľom. Poslanec za SDKÚ-DS to vyhlásil v rámci stredajšej rozpravy k programu stability v Národnej rade SR. "Vláda deklaruje niektoré veci, ktoré sú pekné, a dá sa s nimi súhlasiť, v skutočnosti ich však nerobí," povedal. 

Podľa Mikloša sa dá súhlasiť tak s vyhlásením, že treba konsolidovať, pretože zdravé verejné financie sú základom pre dlhodobý udržateľný hospodársky rast. Súhlasiť sa podľa neho dá aj s tým, že sú potrebné štrukturálne reformy v rôznych oblastiach. "Vláda sa hlási k správnym cieľom a aj ich zrejme naplní, avšak spôsobom, ktorý zo strednodobého a dlhodobého hľadiska ohrozuje konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky,“ tvrdí Mikloš. 

Minister financií Peter Kažimír však so svojím predchodcom nesúhlasí. Tvrdí, že fiškálny cieľ na rok 2014 zostáva pre vládny kabinet pevný, pretože hlavnou úlohou je dostať sa z procedúry nadmerného deficitu. Zároveň dodáva, že konsolidácia je postavená na reálnych plánoch, na zlepšovaní výberu daní či na reforme verejnej správy. "Pre mňa je dôležité, že tomu veria trhy. Ciele na rok 2014 považujem za nespochybniteľné, nech sa deje, čo sa deje,“ tvrdí minister. V ďalších rokoch bude podľa neho závisieť aj od externého prostredia či vývoja vo výbere daní a odvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona