Vládny materiál podľa Lipšica nehovorí, ako riešiť závislosť od Ruska

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 13:10 • 2 min
Vládny materiál podľa Lipšica nehovorí, ako riešiť závislosť od Ruska

BRATISLAVA - Údajný vládny materiál, ktorý analyzuje možné dopady sankcií Európskej únie na Rusko a zrušenie ciel s Ukrajinou, nehovorí o tom, ako chce slovenská vláda riešiť závislosť armády od Ruska a vláda nerobí ani nič pre to, aby zabezpečila náhradného dodávateľa jadrového paliva.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA).
     

Materiál podľa neho konštatuje, že prípadným zbrojným embargom na Rusko dôjde k narušeniu obranyschopnosti štátu a spojeneckých záväzkov Slovenska voči NATO. "Materiál nehovorí vôbec, čo rezort obrany s týmto chce urobiť a práve naopak jeden z hlavných oligarchov Smeru ďalej pokračuje vo svojich obchodoch s Ruskou federáciou v oblasti obranného priemyslu," povedal Lipšic, podľa ktorého sa zdá, akoby záujem na obchodoch so zbraňami prevažoval nad záujmom Slovenska diverzifikovať obranný priemysel. "Ak by došlo ku konfliktu, neviem si predstaviť, že by nám Ruská federácia dodávala zbraňové komponenty, to je predsa nezmysel," dodal Lipšic. V údajnom vládnom materiáli, ktorý poskytol médiám, sa píše, že strednodobým cieľom v tejto oblasti musí byť prehodnotenia závislosti Slovenska na výrobkoch obranného priemyslu z Ruska, vrátane náhradných dielov. Podľa Lipšica treba pripraviť krátkodobý plán diverzifikácie zbrojných leteckých, protiraketových aj pozemných systémov.
     

Materiál sa tiež zaoberá otázkou dodávky jadrového paliva z Ruska. Lipšic informoval, že v dokumente sa konštatuje, že v prípade prerušenia dodávok Slovensko nemá zabezpečeného náhradného dodávateľa a podľa Ministerstva hospodárstva SR ide o procedúru, ktorá trvá dva až tri roky. "To je samozrejme klamstvo," vyhlásil Lipšic v súvislosti s dĺžkou procedúr s tým, že mnohé krajiny, ktoré majú jadrové elektrárne s ruským reaktorom, už majú zabezpečenú dodávku paliva z iných krajín. "Slovensko v tejto veci zatiaľ neurobilo vôbec nič," uviedol.
     

Lipšic zopakoval, že spolu s ďalšími opozičnými poslancami sa rozhodli zvolať zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom sa budú zaoberať otázkou obranyschopnosti štátu a energetickej bezpečnosti. Na zasadnutie výboru podľa neho chcú predvolať ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) a ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). "Aby sme mohli zaviazať ministra obrany, pokiaľ sa na tom zhodneme, aby predložil výboru veľmi konkrétny harmonogram toho, akým spôsobom chce v tejto situácii pre Slovensko diverzifikovať zbrojné systémy," uzavrel Lipšic.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes reagoval, že nebol súčasťou rokovania vlády, na ktorom by sa Lipšicom spomínaný materiál prerokovával. Ani minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nevedel, o akom materiáli šéf hnutia NOVA hovorí. "Keby som poznal jeho obsah, môžem sa k nemu vyjadriť," povedal s tým, že aj keď najmä vzdušné sily sú naviazané na ruské komponenty, neznamená to, že sa nepracuje na diverzifikácii. "V rámci našich krízových riešení sa pripravujeme na taký variant, že ak by boli zavedené celoplošné sankcie, máme náhradné riešenia," dodal Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona