Vládny kabinet schválil plán obnovy. Môže byť zaslaný do Bruselu

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 12:38 • 2 min
Vládny kabinet schválil plán obnovy. Môže byť zaslaný do Bruselu

BRATISLAVA - Slovensko môže oficiálne predložiť Európskej komisii svoj plán obnovy.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes na okovaní s pripomienkami schválila plán obnovy. Konečný termín pre zaslanie finálnej verzie plánu je pre všetky členské krajiny Európskej únie rovnaký, a to 30. apríl. Do roku 2026 sa má prostredníctvom plánu na Slovensku preinvestovať vyše šesť miliárd eur. Prioritami sú vzdelávanie, veda a výskum, zelená ekonomika, zdravotníctvo, verejná správa a digitalizácia.

 

img

Plánom obnovy sa Slovensko zaväzuje, že do roku 2026 príjme desiatky kľúčových reforiem a na nich naviazaných investícií, ktoré zvýšia kvalitu života v rôznych oblastiach. Zahŕňajú opatrenia, ktoré dlhodobo odporúča Európska komisia. Napríklad reformu dôchodkového systému, inklúziu v predškolskom vzdelávaní, obsahovú reformu v školstve, zmenu siete nemocníc, reformu riadenia vedy a výskumu alebo reformy v životnom prostredí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ombudsmanka Patakyová vyzýva k lepšiemu vzdelaniu detí so zdravotným postihnutím a inklúzii


Plán obnovy je zameraný na päť kľúčových oblastí verejných politík s celkovou sumou 6,575 miliardy eur. Začiatkom marca dali materiál do pripomienkového konania. Vtedy v ňom bola uvedená celková suma 6,153 miliardy eur. Podľa vyjadrení riaditeľa Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií Štefana Kišša ide len o technickú zmenu, pretože v pripomienkovom konaní mali sumy v stálych cenách a aktuálne materiál obsahuje prepočet na bežné ceny. Nejde teda o zmeny v alokáciách. Mierne navýšenie alokácie nastalo podľa Kišša iba v šiestom komponente plánu obnovy, ktorý sa týka inkluzívneho vzdelávania.

 

Súvisiaci článok: Predstavitelia Univerzity Komenského tlmočili zástupcom ministerstva školstva tri pripomienky k plánu obnovy


Na zelenú ekonomiku by teda malo ísť 2,301 miliardy eur, do zdravotníctva 1,533 miliardy eur, na efektívny štát a digitalizáciu 1,11 miliardy eur, do vzdelávania 892 miliónov eur a na vedu, výskum a inovácie by malo smerovať 739 miliónov eur. Ako uviedla generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na ministerstve financií Lívia Vašáková, k dokumentu prišlo v rámci pripomienkového konania 2 529 pripomienok, akceptovali 684 a čiastočne akceptovaných bolo 370. Veľké zmeny v porovnaní s materiálom v pripomienkovom konaní podľa nej nenastali.

 

Prečítajte si: Premiér sa v Bruseli vyjadril ku klimatickým zmenám. Týmito slovami povedal všetko!


Priebežné vyjadrenie Európskej komisie k slovenskému plánu obnovy je podľa Kišša pozitívne a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by v materiáli mala byť nejaká „mína“, vďaka ktorej by nám komisia neschválila program. Konečná zmluva sa bude podpisovať s Európskou komisiou, no stále v nej bude priestor na zmeny. Opravný plán je možné podľa rezortu financií poslať do Bruselu k 30. aprílu 2022. Dokument je jedna vec, omnoho väčšia výzva bude podľa ministerstva implementácia.

Okrem peňazí z plánu obnovy bude mať Slovensko možnosť ešte kalkulovať s ďalšími prostriedkami. Stále nám ostáva dočerpať eurofondy za 8 miliárd eur zo súčasného obdobia, 13 miliárd eur budú nové eurofondy a 5 miliárd eur sa týka spoločnej poľnohospodárskej politiky.

 

Zaujímavá téma: Pekárom bola pred ôsmimi mesiacmi prisľúbená pomoc, doteraz ju však podľa Lapšanského nedostali



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona