Vládny kabinet schválil návrh dohody s Poľskom o prepojení rýchlostných ciest R4 a S19

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 12:17 • 2 min
Vládny kabinet schválil návrh dohody s Poľskom o prepojení rýchlostných ciest R4 a S19

BRATISLAVA - Vláda SR schválila návrh na uzavretie dohody s vládou Poľska o mieste prepojenia rýchlostných ciest R4 a S19 na spoločnej štátnej hranici medzi obcami Vyšný Komárnik a Barwinek.

slovakia

left justify in out

Schválenie dohody umožní ďalšiu projektovú prípravu rýchlostných ciest v oboch krajinách. Návrh na rokovanie vlády v stredu predložil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

"Nový hraničný priechod bude mať parametre umožňujúce dopravu osobných a nákladných vozidiel bez obmedzenia. Predpokladá sa, že na rýchlostnú cestu R4 bude presmerovaná najmä tranzitná nákladná doprava zo súčasnej cesty prvej triedy č. 21," informoval rezort dopravy. Návrh textu dohody bol odsúhlasený s poľskou stranou na úrovni expertov pre cestnú infraštruktúru na spoločnom rokovaní 28. apríla 2017 v Krakove.

 

img

Prepojenie rýchlostných ciest R4 a S19 je súčasťou severojužného prepojenia TEN-T medzi Poľskom a Maďarskom a zároveň je súčasťou cesty Via Carpatia. "Jeho realizáciou sa vytvorí kapacitné cestné spojenie na tomto významnom tranzitnom ťahu, zvýši sa bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, zníži záťaž obyvateľstva negatívnymi vplyvmi z dopravy," vyplýva z predkladacej správy k návrhu na uzavretie dohody.

 

Vybudovanie celého ťahu Via Carpatia pozdĺž východnej hranice Európskej únie podľa ministerstva dopravy umožní priame cestné spojenie Baltického mora s Čiernym morom, rozvoj hospodárskej spolupráce a turizmu zúčastnených krajín a najmä rozvoj menej rozvinutých regiónov z dôvodu chýbajúcej infraštruktúry.
 

Kabinet Petra Pelleginiho zároveň odvolal na svojom stredajšom zasadnutí Igora Janckulíka z funkcie splnomocnenca vlády pre rýchlostné cesty. Vláda zrušila svoje uznesenie z 12. októbra 2016, ktorým schválila štatút splnomocnenca vlády pre rýchlostné cesty.

 

img

 

Janckulík je momentálne nezaradeným poslancom Národnej rady (NR) SR. Začiatkom marca v politickej situácii po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice totiž oznámil, že odchádza z klubu Mosta-Híd a vládnej koalície.

 

"Oznamujem moje rozhodnutie ďalej nepodporovať vládnu koalíciu. Toto rozhodnutie súvisí s mojím vyjadrením, že považujem za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané," uviedol vtedy Janckulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies