Vládny kabinet prerokoval upravené ciele slovenského väzenstva do roku 2020

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 17:23 • 2 min
Vládny kabinet prerokoval upravené ciele slovenského väzenstva do roku 2020

BRATISLAVA – Ciele Slovenska v oblasti väzenstva sa mierne upravia. O prioritách, na ktoré sa treba zamerať v najbližších štyroch rokoch, dnes rokovala vláda, ktorá vzala na vedomie správu o plnení Aktualizovanej koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020.

slovakia

left justify in out

„Reagujeme aj na to, že podmienky sa jednoucho menia. Aj z hľadiska počtu odsúdených, aj z hľadiska ich skladby musíme operatívne reagovať na to, ako sa vyvíjajú,“ vysvetlila predkladateľka správy, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podľa nej je ťažiskové, že aj napriek opačným predpokladom sa na Slovensku stabilizoval počet obvinených a odsúdených.

 

Správa konštatuje, že situácia v slovenských väzniciach je od amnestie v roku 2013 relatívne priaznivá. K začiatku roka 2016 mala Česká republika naplnenosť väzníc 99,7 percenta, Rakúsko 92,5 percenta, Maďarsko 133 percent, Poľsko 88 percent. Naplnenosť slovenských väzníc bola ku koncu minulého roka 90,9 percenta.

 

Takýto stav Slovensko dosahuje aj za cenu nižšieho komfortu väzňov. Ubytovacia plocha určená pre jedného je v priemere 3,5 metra štvorcového. Odporúčania medzinárodných organizácií pritom podľa riaditeľa kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adriána Baláža hovoria o minimálne akceptovateľnej ploche pre jednomiestne cely šesť štvorcových metrov a pre viacmiestne cely štyri štvorcové metre.

 

„V nastávajúcom období je nevyhnutné pokračovať v znižovaní investičného dlhu dokončením realizovaných rekonštrukcií ústavov, ako aj potrebou výstavby nového väzenského zariadenia,“ priblížil ciele ZVJS Baláž.

 

Žitňanská upozornila, že mierne, ale kontinuálne narastá počet väznených žien. Ku koncu roku 2016 bolo v ústavoch ZVJS umiestnených 1421 obvinených a 8569 odsúdených, z toho bolo 614 žien (6,1 %). „Musíme tomu, samozrejme, prispôsobovať aj naše kapacity, aby sme to zvládli, aj z hľadiska rozloženia kapacít pre umiestňovanie žien na celom Slovensku, aby bola naplnená téza dostupnosti rodiny,“ uviedla ministerka.

 

Podľa nej bude tiež potrebné v najbližších rokoch využiť všetky prostriedky na zatraktívnenie práce v ZVJS. „Jednoducho je fakt, že sa znižuje nezamestnanosť a v takej chvíli v konkurencii s inými možnosťami zamestnávania to zboru spôsobuje väčšie problémy obsadzovať uvoľnené miesta príslušníkov, najmä v oblastiach, kde nie je vysoká nezamestnanosť,“ upozornila Žitňanská.

 

ZVJS zaznamenáva nárast počtu neobsadených funkčných miest od roku 2013, v súčasnosti predstavuje 4,54 percenta. Kým v roku 2010 zbor evidoval 5225 žiadostí o prijatie, v roku 2016 to bolo len 3380 žiadostí.

 

„Prioritou v oblasti personálnej práce je hľadanie riešení a zatraktívnenie služobného pomeru príslušníka Zboru väzenskej a justične stráže a skvalitnenie systému odmeňovania,“ uviedol k tomu Baláž.

 

Zbor sa bude v nasledujúcich rokoch snažiť zohľadňovať pretrvávajúci vysoký počet právoplatne odsúdených osôb, ktoré nenastúpili do výkonu trestu a počet občanov SR vykonávajúcich trest v iných členských štátoch EÚ. Mal by sa tým vytvoriť priestor, aby odsúdení mohli vykonávať trest odňatia slobody podľa možnosti čo najbližšie k miestu trvalého bydliska.

 

V rámci zvyšovania bezpečnosti chce ZVSJ pokračovať v budovaní integrovaných bezpečnostných systémov v ústavoch. V súčasnosti používané systémy sú totiž technologicky a morálne zastarané. V oblasti zaobchádzania s väznenými osobami je zámerom vytvoriť vhodné priestorové, materiálne a personálne podmienky na prácu s osobitnými kategóriami odsúdených a z toho vyplývajúcu efektívnejšiu prípravu odsúdených na prepustenie z výkonu trestu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies