Vládny blok v Tunisku opustili desiatky poslancov, prevahu získali islamisti

NETKY.SK • 9 November 2015, 18:43 • 2 min
Vládny blok v Tunisku opustili desiatky poslancov, prevahu získali islamisti

TUNISKO - Tridsaťdva poslancov vládnucej strany Hlas Tuniska (Nidáa Túnis) obvinilo dnes syna prezidenta Bádžího Káida Sabsího, že sa usiluje o uchopenie moci v strane. Poslanci súčasne odišli z vládneho bloku, čím sa najsilnejšou silou v parlamente stala islamistická Strana obnovy (an-Nahda).

slovakia

left justify in out

Tunisko - v porovnaní s inými krajinami takzvanej arabskej jari - prežíva obdobie relatívnej politickej stability po tom, ako všeľudové povstanie v roku 2011 skoncovalo s autokratickým režimom prezidenta Zína Ábidína bin Alího. Začiatkom mesiaca však vypukli rozpory medzi dvoma frakciami v Hlase Tuniska pre údajné snahy prezidentovho syna o ovládnutie strany.

 

"Rozhodli sme sa opustiť dnes poslanecký klub (vládnucej strany) po rozhodnutí nezvolať výkonný výbor, ktorý je jedinou legitímnou štruktúrou strany. Odišli sme na protest proti nedemokratickým metódam vedenia strany," uviedol jeden z protestujúcich poslancov.

 

Strana Hlas Tuniska, ktorú založil Sabsí, ovládla tuniskú politickú scénu v roku 2013, keď stála na čele protestov proti v tom čase vládnucej islamistickej strane an-Nahda. Jej kabinet bol vtedy nútený podať demisiu, čo uvoľnilo miesto pre dočasnú vládu a konanie nových parlamentných volieb. V nich zvíťazil Hlas Tuniska, ktorý následne zostavil koaličnú vládu. Zakladateľ tejto strany Sabsí zvíťazil aj v následných prezidentských voľbách.

 

Po odchode 32 poslancov má islamistická an-Nahda v 217-člennom parlamente 67 poslancov a Nidáa Túnis len 54.

 

Strana Hlas Tuniska je podľa zasvätencov momentálne fakticky rozštiepená na dve krídla: jedno sa prikláňa k prezidentovmu synovi Hafhidovi, zatiaľ čo druhé podporuje generálneho tajomníka strany Muhsina Marzúka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies