Vládnuca strana v Poľsku rekordne rastie, Juncker bude zúriť

NETKY.SK • 20 December 2017, 06:00 • 2 min
Vládnuca strana v Poľsku rekordne rastie, Juncker bude zúriť

Aj keď je poľská vláda častým terčom nevyberaných útokov zo strany Európskej únie, na jej obľube u voličov to vôbec nie je vidieť. Popularita jednofarebnej vlády Právo a spravodlivosť naopak dosahuje rekordné úrovne.

slovakia

left justify in out

Ofenzíva orgánov Európskej únie voči Poľsku má opačný účinok, ako asi Brusel očakával. Namiesto toho, aby proúnijná a ľavicová Občianska platforma začala sťahovať v prieskumoch náskok vládnucej PiS, je to presne naopak, píše server Palementnilisty.cz. V posledných týždňoch sa podľa všetkých prieskumov držala vládnuca strana na úrovni 45 percent, v tom aktuálnom agentúry Kantar Public má dokonca podporu vo výške 50 percent.

 

O niečom takom môžu vlády po celej Európe iba snívať. Víťazné strany v Holandsku, Rakúsku, Nemecku a ďalších krajinách málokedy prekonali hranicu tridsiatich percent. Tak vysokú podporu nemá ani Orbán v Maďarsku. Čím viac je poľská vláda pod tlakom, tým väčšiu podporu získava u svojich priaznivcov. Druhá Občianska platforma, ktorá v čele so súčasným predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, vládla v krajine v minulom volebnom období, by získala trikrát menej, teda 17 percent. 

 

Poľsko patrí spoločne s Maďarskom k vedúcim silám Višegrádskej štvorky, kam patria aj Slovensko a Česko. Kým my sme prijali aspoň niekoľko migrantov  a česká vláda sa vyjadruje diplomaticky, Varšava a Budapešť si servítky pred ústa neberú.

 

V Poľsku medzitým došlo k výmene premiérky Beáty Szydlovej, ktorú vystriedal minister financií Mateusz Morawiecki.  Na postojoch vlády k  utečeneckým kvótam sa však nič nemení. Podľa nového premiéra má Poľsko právo sa rozhodnúť, či utečencov prijme alebo nie.

 

Morawiecki, ktorý je katolík a otec štyroch detí, vo svojom prvom interiew pre katolícku televíznu stanicu Trwam tiež povedal, že sníva o tom, že Európa bude opäť kresťanská, píše server Stredoevropan.cz. Povedal, že mu je ľúto, že na mnohých miestach už nespievajú koledy, že kostoly sú prázdne a stávajú sa z nich múzeá. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies