Vládnuca strana Gruzínsky sen je po sčítaní väčšiny hlasov jasným víťazom volieb

NETKY.SK • 9 Október 2016, 13:45 • 2 min
Vládnuca strana Gruzínsky sen je po sčítaní väčšiny hlasov jasným víťazom volieb

TBILISI - Gruzínska vládnúca politická strana Gruzínsky sen (GD) si posilnila náskok v sobotňajších parlamentných voľbách, ukázali dnes výsledky po zrátaní hlasov zo 63 percent volebných obvodov.

slovakia

left justify in out

Ústredná volebná komisia v hlavnom meste Tbilisi dnes oznámila, že Gruzínsky sen, ktorý je pri moci od roku 2012, získal necelých 50 percent hlasov a liberálna opozičná strana Zjednotené národné hnutie (UNM) zaostala s 27 percentami. Obe sú reformné a prozápadné, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Okrem týchto dvoch hlavných politických strán sa do parlamentu zatiaľ nedostala žiadna z ďalších 23 strán a politických blokov - nepodarilo sa im prekonať päťpercentnú hranicu stanovenú pre vstup do zákonodarného zhromaždenia, napísala agentúra DPA.

 

V sobotňajších voľbách Gruzínci rozhodovali o 150 poslancoch parlamentu, z nich 77 volili na základe kandidátok a zvyšných 73 volili priamo.

 

Ak má byť kandidát zvolený priamo, musí získať 50 percent plus jeden hlas zo všetkých voličských hlasov vo volebnom obvode. Volebná komisia nevylúčila druhé kolo v niektorých obvodoch, ale termín nestanovila. Druhé kolo volieb je potrebné v obvodoch, kde žiaden z kandidátov nedosiahol stanovenú väčšinu.

 

Voľby boli pomerne pokojné napriek niektorým vážnym narušeniam, vrátane bitky a niekoľkých procedurálnych chýb, uviedla protikorupčná organizácia Transparency International.

 

Gruzínsky sen postavil kampaň na komplexných regionálnych vzťahoch - snaží sa o začlenenie do Európskej únie a zároveň o zachovanie pragmatického vzťahu s Moskvou, bývalým vládcom z obdobia Sovietskeho zväzu.

 

Strana Zjednotené národné hnutie (UNM) chce takisto bližšie vzťahy s EÚ, ale je oveľa kritickejšia k Rusku. Stranu založil bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý bojoval proti Rusku v päťdňovej vojne v roku 2008.

 

Desiatky podporovateľov UNM demonštrovali v noci nadnes pred budovou ústrednej volebnej komisie a požadovali spravodlivé a transparentné sčítanie hlasov. Budovu chránilo okolo 100 policajtov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies