Vládnuca koalícia zvíťazila v Japonsku vo voľbách do hornej komory parlamentu

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 09:05 • 2 min
Vládnuca koalícia zvíťazila v Japonsku vo voľbách do hornej komory parlamentu

TOKIO - Japonská vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP) premiéra Šinzóa Abeho a jej partnerská koaličná strana Kómeitó dosiahli jasné víťazstvo v nedeľňajších voľbách do hornej komory parlamentu. Vyplýva to z dnes zverejnených konečných výsledkov.

slovakia

left justify in out

Obe koaličné strany si zvýšili počet mandátov v hornej parlamentnej komore, udržali si v nej tak väčšinu napriek kritike, že Abeho opatrenia v oblasti ekonomiky boli dosiaľ neefektívne, píše agentúra DPA.

 

Polovica z 242 členov hornej komory zákonodarného zboru sa v Japonsku volí každé tri roky. O 121 kresiel v hornej komore sa tento rok uchádzalo 389 kandidátov. LDP napokon získala 55 kresiel, Kómeitó 14, pokým hlavná opozičná Japonská demokratická strana (DPJ) 32 kresiel.

 

Agentúra Kjódó uviedla, že vládna koalícia bude na základe týchto výsledkov môcť aj v hornej komore vytvoriť dvojtretinovú väčšinu potrebnú na iniciovanie zmeny pacifistickej ústavy Japonska, a to spolu s menšími stranami, ktoré takúto zmenu podporujú.

 

Abe potrebuje hlasy najmenej dvoch tretín členov oboch komôr parlamentu na to, aby mohol vyhlásiť referendum o zmene ústavy. Koalícia už takúto väčšinu má v rozhodujúcejšej dolnej komore.

 

Jeho plány na zmenu článku ústavy, zakazujúceho použitie sily na riešenie medzinárodných sporov, však nie sú veľmi populárne v radoch stúpencov strany Kómeitó.

 

"Nemusíme revidovať článok 9 v najbližšej budúcnosti," povedal líder Kómeitó Nacuo Jamaguči v nedeľu pre televíziu NHK.

 

Abeho LDP, ktorá je napriek svojmu názvu konzervatívna, si už pri svojom založení v roku 1955 dala za cieľ reformovať ústavu. Strana pripravila príslušné návrhy v rokoch 2005 a 2012 a premiér argumentuje, že pacifistická povojnová ústava nie primeraná nezávislej krajine, pretože ju Japonsku v roku 1946 vnútili USA ako okupačná veľmoc.

 

Japonsko sa vo svojej súčasnej ústave zrieka vedenia vojny ako zvrchovaného práva krajiny i hrozby použitia vojenskej sily ako prostriedku riešenia medzinárodných sporov. Podľa Abeho to obmedzuje schopnosť Japonska podporovať spojencov pri operáciách v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies