Vládnuca AKP poprela plány na vypustenie sekularizmu z tureckej ústavy

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 18:01 • 2 min
Vládnuca AKP poprela plány na vypustenie sekularizmu z tureckej ústavy

ANKARA - Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) dnes poprela, že by plánovala zmeniť sekulárnu ústavu krajiny na náboženskú. Oznámila to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Reagovala tým na pondelňajšie vyjadrenie predsedu parlamentu Ismaila Kahramana, že prevažne moslimské Turecko by malo mať náboženskú ústavu. Jeho slová vyvolali obavy, že strana premiéra Ahmeta Davutoglua, ktorá pripravuje návrh novej ústavy, z nej chce vypustiť princíp sekularizmu.

 

Predseda ústavodarného výboru parlamentu Mustafa Sentop zdôraznil, že AKP neplánuje "rokovať o zrušení princípu sekularizmu". Ďalší funkcionár AKP Naci Bostanci potvrdil, že nič také nie je v pláne.

 

Kritici obviňujú stranu, ktorá je pri moci od roku 2002, z postupného okliešťovania sekulárnych tradícií Turecka. Súčasná ústava je dedičstvom vojenského prevratu v Turecku v roku 1980.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies