Vládni poslanci predložili návrhy na zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez sviatky a víkendy

NETKY.SK • 16 November 2017, 17:56 • 2 min
Vládni poslanci predložili návrhy na zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez sviatky a víkendy

BRATISLAVA - Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, počas sviatkov a víkendov či zavedenie príspevku na presťahovanie sa za prácou. Toto sú opatrenia, ktorými sa bude na nadchádzajúcej schôdzi zaoberať parlament.

slovakia

left justify in out

Do pléna Národnej rady SR návrhy noviel zákonov už predložili poslanci Smeru-SD Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák. Opatrenia sú súčasťou koaličného sociálneho balíčka. "Ústava SR hovorí, že Slovensko je sociálne orientované trhové hospodárstvo. Vítam, že po vzájomnej spolupráci páni poslanci predložili tieto návrhy zákonov," skonštatoval na tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

 

V novele Zákonníka práce navrhujú poslanci od mája 2018 zvýšiť minimálnu výšku mzdového zvýhodnenia poskytovaného za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. "Hovoríme asi o 250 000 ľuďoch, ktorí pracujú v noci, to je na počet obyvateľov absolútny rekord. Odmietam akékoľvek plače a náreky zamestnávateľov. Nikto ma nepresvedčí, že ak človek ide do fabriky a celú noc robí, že nemá dostať za nočnú prácu viac, ako dostáva teraz," uviedol Fico s tým, že nepredpokladá, že by toto zvýšenie zamestnávatelia nezvládli.

 

V rámci druhého a tretieho čítania v parlamente však ešte môže dôjsť k úprave tohto opatrenia pre niektoré kategórie zamestnancov. "Budeme robiť určité úpravy, lebo sú niektoré zamestnania, kde sa práca robí len v noci. Bavíme sa o pekároch, napríklad. Toto bude predmetom našich rozhovorov počas rokovania o tomto návrhu zákona vo výboroch. Viem si predstaviť, že sa to nejako upraví," doplnil premiér.

 

Príplatok za prácu vo sviatok má vzrásť z 50 % priemerného zárobku zamestnanca na 100 %. Zaviesť sa má aj nový príplatok za prácu počas sobôt a nedieľ, a to vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

 

Do novely Zákonníka práce sa má dostať aj zákaz sociálneho dumpingu. "Ak niekto zamestná zamestnanca zo zahraničia, napríklad z Ukrajiny, zo Srbska, alebo z Vietnamu, tak ho musí zamestnať za tých istých podmienok, ako zamestnáva slovenského občana, pretože v opačnom prípade by to bola veľká diskriminácia našich ľudí, a to si nemôžeme dovoliť. V tomto máme zhodu aj s odbormi," priblížil premiér.

 

Novelou zákona o službách zamestnanosti sa majú upraviť príspevky na dochádzanie za prácou. "Riešime dve opatrenia. Prijali sme zákon, ktorý rieši problematiku znevýhodnených okresov. Zároveň ponúkame motivačné faktory, ktoré sa týkajú mobility, aby tí ľudia, ktorí majú záujem sa presťahovať, prípadne dochádzať za prácou, boli motivovaní a náklady s tým spojené im boli preplatené," vysvetlil zámer minister práce Ján Richter.

 

Príspevok na dochádzku za prácou sa zvýši zo 135 eur na 200 eur, príspevok na podporu mobility za prácou bol maximálne v súčasnosti do 250 eur, po novom sa má upraviť do hranice 400 eur, ak pôjde o manželský pár, tak má byť 600 eur. "To sú tí týždňovkári, ktorí dochádzajú za prácou," skonštatoval Richter.

 

Úplne nový má byť príspevok na presťahovanie sa za prácou, ktorý má byť v maximálnej výške 4000 eur. "Ak sa rozhodne rodina zmeniť trvalé bydlisko a ide za prácou minimálne 70 kilometrov od svojho terajšieho bydliska, bude mať právo na takýto príspevok," dodal minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona