Vládne strany odignorovali svoje volebné programy

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:10 • 2 min
Vládne strany odignorovali svoje volebné programy

Vládne strany odignorovali svoje volebné programy - Politika Súčasné koaličné strany bezprecedentne odignorovali svoje volebné programy. Presvedčený je o tom Smer-SD po tom, ako videl schválené programové vyhlásenie vlády.

slovakia

left justify in out

Súčasné koaličné strany bezprecedentne odignorovali svoje volebné programy. Presvedčený je o tom Smer-SD po tom, ako videl schválené programové vyhlásenie vlády.
Tento dokument je podľa predsedu strany Roberta Fica písomný dôkaz toho, že Slovensko sa vydalo cestou deregulácie, privatizácie, liberalizácie a oslabovania sociálneho štátu. Dodal, že vyhlásenie potvrdilo nástup skutočnej pravicovej vlády, so všetkými prístupmi a hodnotami, na čom nič nezmení ani pokus dať mu akýsi sociálny šál.
Označil ho za generálny podraz na voličoch, avšak nie iba na vlastných, ale na všetkých. Vidí ho v tom, že počas predvolebnej kampane SDKÚ-DS, KDH, SaS a Most-Híd chceli širokým sociálnym populizmom konkurovať reálnej sociálnej politike vtedajšej vládnej strany Smer-SD. Fico zdôraznil, že svoje volebné programy ani nikdy nechceli reálne napĺňať, keďže boli v príkrom rozpore s hodnotami, ktoré predstavujú.
Schválené programové vyhlásenie či viaceré vyjadrenia ministra hospodárstva podľa expremiéra dokazujú, že nová vláda nemá záujem na stabilných cenách energií. "Môžeme očakávať, že v krátkom čase dôjde k zvýšeniu ich cien," avizoval. Typickým znakom deregulácie je tiež deklarovaný návrat možnosti tvorby zisku zdravotných poisťovní, s čím Smer-SD podľa svojho šéfa nemôžeme súhlasiť.
Nová vláda tiež podľa Fica vo svojom programe úplne zbytočne píše, že nebude privatizovať strategické podniky. Mnohé z nich sú už totiž pod kontrolou zahraničných spoločností a napriek tejto deklarácii sa koalícia vybrala cestou privatizácie. Týkať sa má napr. Carga, bratislavského letiska či teplární, ktoré sú pre Slovensko strategickými inštitúciami. Mimoriadne nebezpečný je tiež podľa lídra Smeru-SD návrh privatizovať autobusovú dopravu.
Oslabovanie sociálneho štátu zase naznačujú napr. pripravované zmeny v Zákonníku práce, kde nová vláda deklaruje snahu o jeho spružnenie. Podľa Smeru-SD sa takýmto spôsobom uvoľnia možnosti prepúšťania ľudí. Znamenať to tiež bude posilnenie zamestnávateľov a útok na postavenie odborov ako legitímnych zástupcov zamestnancov. Nová vláda takto podľa Fica vychádza v ústrety práve predstaviteľom podnikateľov.
Smer-SD sa z týchto dôvodov ako najsilnejšia vládna strana pokúsi byť "hrádzou" proti charakteristikám novej vlády vyplývajúcim z jej programového vyhlásenia. "Odmietame bezbrehú dereguláciu, privatizáciu, liberalizáciu a radikálne odstraňovanie sociálneho štátu," vyhlásil Fico s tým, že na tom bude pracovať všetkých 62 poslancov strany v parlamente. Ich prvou úlohou bude na budúcotýždňovej schôdzi NR SR podrobne rozobrať programové vyhlásenie po jednotlivých častiach a predniesť k nemu svoje jasné výhrady.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies