Vládne strany čakajú najhoršie volebné výsledky od roku 1945

NETKY.SK • 29 September 2013, 13:49 • 2 min
Vládne strany čakajú najhoršie volebné výsledky od roku 1945

VIEDEŇ - Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) a konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) môžu prísť o väčšinu v parlamente.

slovakia

left justify in out

Dvojica tradičných vládnych strán v Rakúsku zrejme zostane pri moci aj po nedeľňajších voľbách, výsledky v oboch prípadoch však môžu byť najhoršie od roku 1945. Naznačujú to posledné predvolebné prieskumy, podľa ktorých Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) a konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) môžu prísť o väčšinu v parlamente, čo by znamenalo, že prvýkrát v rakúskych dejinách by si museli hľadať tretieho koaličného partnera. Sociálnym demokratom pod vedením kancelára Wernera Faymanna predpovedajú zisk 27 až 28 percent hlasov, zatiaľ čo podporu ÖVP na čele s vicekancelárom Michaelom Spindeleggerom odhadujú na 22 až 25 percent. Potvrdzuje sa tak dlhodobý pokles ich preferencií v prospech opozičných strán, ako sú krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) či Zelení. Bez šance nie je ani novozaložená strana rakúsko-kanadského miliardára Franka Stronacha stavajúca na euroskepticizme.

Sociálni demokrati a konzervatívci od roku 2008 tvoria takzvanú veľkú vládnu koalíciu, ich nezhody a korupčné škandály však odrádzajú mnohých voličov napriek tomu, že životná úroveň v krajine zostáva bez ohľadu na finančnú krízu jednou z najvyšších v Európe. Nedeľňajšie voľby rozhodnú o novom zložení Národnej rady, dolnej komory parlamentu, kde majú SPÖ a ÖVP momentálne dokopy 108 z 183 kresiel. Rakúske verejnoprávne médiá predpokladajú, že na rozdiel od predošlých volieb výsledky ovplyvní vysoký počet zúčastnených strán, z ktorých viaceré by sa mohli dostať do parlamentu a pripraviť tak vládnu koalíciu o väčšinu. 

Volebné miestnosti sú otvorené od siedmej ráno do piatej podvečer a krátko na to by mali byť známe prvé výsledky. Hlasovacie právo môže využiť 6,4 milióna Rakúšanov, a to už od veku 16 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies