Situácia na Ukrajine: Vládne sily získali kontrolu nad letiskom v Luhansku

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 13:12 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Vládne sily získali kontrolu nad letiskom v Luhansku

KYJEV - Ukrajinské jednotky ukončili v pondelok povstaleckú blokádu strategického letiska vo východnom meste Luhansk.

slovakia

left justify in out

16:32  - Moskva údajne zvažuje "operatívne odvetné útoky" na Ukrajine

Moskva zvažuje "operatívne odvetné útoky" na ukrajinskom území po tom, čo si konflikt vyžiadal na ruskom teritóriu prvú civilnú obeť. Pre denník Kommersant to uviedol dnes zdroj z Kremľa.
      

Pri nedeľňajšom ostreľovaní ruského mesta Doneck v Rostovskej oblasti zahynul jeden muž. Strela zranila aj dve ženy - 82-ročnú matku s dcérou, napísala agentúra RIA Novosti. Kyjev obvinil zo zodpovednosti za cezhraničné ostreľovanie separatistov. Tí spolu s Moskvou ale ukazujú prstom na ukrajinskú armádu.
      

"Naša trpezlivosť nie je bezhraničná," povedal zdroj z Kremľa pre Kommersant. Zdôraznil, že nepôjde o "masívnu akciu, ale výhradne cielené jednotlivé útoky na pozície, z ktorých je ostreľované ruské územie". Tieto pozície sú podľa neho ruskej armáde známe.
      

Plán odráža vyhlásenie podpredsedu Rady federácie - dolnej komory ruského parlamentu - Jevgenija Bušmina, podľa ktorého by použitie presných zbraní v rámci odvety zabránilo ďalším útokom Ukrajiny na ruské územie.

 

16:03 - Ukrajinské vojenské lietadlo údajne zostrelila raketa z Ruska

Ukrajinské vojenské dopravné lietadlo An-26 zostrelila dnes raketa, ktorá bola vystrelená "pravdepodobne" z ruského územia. Oznámil to ukrajinský minister obrany Valerij Heletej. O prípadných obetiach sa nezmienil.
      

Hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Oleksij Dmytraškyvskyj ešte predtým informoval, že armáda stratila kontakt s lietadlom pri Luhansku.
      

"Dnes okolo obeda sme stratili kontakt s týmto lietadlom. Viac povedať nemôžem," citovala hovorcu agentúra Reuters. Pripomenula, že vo východných regiónoch Ukrajiny prebiehajú momentálne ťažké boje medzi vládnymi silami a separatistami.

 

15:48 - NATO: Rusi môžu mať pri hranici s Ukrajinou až 12.000 vojakov

Severoatlantická aliancia odhaduje, že Rusko má pri hranici s Ukrajinou 10.000-12.000 vojakov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa NATO.
      

Rusko stiahlo drvivú väčšinu zo svojich 40.000 vojakov, ktorých rozmiestnilo pri hranici s Ukrajinou začiatkom tohto roka. V polovici júna ich tam bolo menej než tisíc. Avšak odvtedy, ako tvrdí zdroj z NATO, začalo Rusko opäť posilňovať svoju prítomnosť na hranici.
      

"Náš súčasný odhad je, že v oblasti je v súčasnosti 10.000-12.000 vojakov... Za posledný týždeň sme zaregistrovali niekoľko jednotiek, ako sa presúvajú k pohraničnému regiónu," dodal zdroj.

 

14:07 - Armáda stratila pri Luhansku kontakt s vojenským lietadlom An-26 

Ukrajinská armáda stratila dnes pri Luhansku kontakt s vojenským dopravným lietadlom An-26, informoval hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Oleksij Dmytraškyvskyj.
      

"Dnes okolo obeda sme stratili kontakt s týmto lietadlom. Viac povedať nemôžem," citovala hovorcu agentúra Reuters. Pripomenula, že vo východných regiónoch Ukrajiny prebiehajú momentálne ťažké boje medzi vládnymi silami a separatistami.

 

14:05 - Ozbrojenci vyhodili do vzduchu ďalšie dva mosty v Doneckej oblasti

Ilegálne ozbrojené skupiny vyhodili do vzduchu ďalšie dva mosty v Doneckej oblasti, informoval dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Andrij Lysenko.
      

Ozbrojenci zničili mosty pri obciach Zuhres a Marjanivka. Okrem toho zamínovali všetky mosty v meste Charcyzk. "Takže sme povedali miestnym obyvateľom, aby brali na vedomie hrozbu výbuchu. Požiadali sme ich, aby si všade tam, kde je to možné, našli obchádzku," citovala Lysenka agentúra Interfax-Ukrajina.

 

 

13:22 - Porošenko: Po boku separatistov bojujú príslušníci ruskej armády 

Príslušníci ruskej armády bojujú po boku separatistov proti ukrajinským vládnymi silám, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.
      

Podľa neho používajú separatisti aj nový ruský raketový systém. "V uplynulých troch dňoch bol proti ozbrojeným silám Ukrajiny použitý nový ruský raketový systém," povedal Porošenko na schôdzke šéfov bezpečnosti.
      

"Bola potvrdená aj informácia, že ruskí štábni dôstojníci sa zúčastňujú na vojenských operáciách proti ukrajinským silám," citovala prezidenta agentúra Reuters.
      

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Andrij Lysenko zároveň oznámil, že Rusko zhromažďuje na hranici s Ukrajinou svoje sily. Separatisti, podporovaní ruskými "žoldniermi", podľa neho spustili dnes ráno paľbu na ukrajinských pohraničníkov v snahe dopraviť na Ukrajinu obrnené vozidlá.

 

13:11 - Vládne sily získali kontrolu nad letiskom v Luhansku

Vládne sily zaútočili proti separatistom za podpory letectva a podarilo sa im rozbiť povstalecké línie. Ukrajinská armáda vo vyhlásení uviedla, že nálety spôsobili "nepriateľovi" ťažké straty, počet obetí však nešpecifikovala. Hovorca povstalcov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike povedal, že pri dedine Oleksandrivka východne od Luhanska prišlo o život 30 dobrovoľníkov bojujúcich na strane separatistov. Ukrajinská armáda pokračuje v pondelok v rozsiahlej ofenzíve proti viacerým cieľom v okolí mesta Luhansk.

 

Moskva v nedeľu pohrozila Kyjevu vážnymi dôsledkami po tom, čo granát vypálený údajne spoza ukrajinskej hranice zabil jedného človeka. Incident Moskva označila za "agresiu proti suverénnemu ruskému teritóriu a obyvateľstvu Ruskej federácie", na ktorú je potrebné odpovedať. Ukrajinská strana zodpovednosť za incident odmietla. Ide o prvý prípad, keď Moskva hlási obeť na živote. Na Ukrajine si už trojmesačný konflikt vyžiadal stovky obetí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies