Protivládne protesty v Tunisku pokračujú, terčom útoku bola aj synagóga na Džerbe

NETKY.SK • 10 Január 2018, 12:35 • 2 min
Protivládne protesty v Tunisku pokračujú, terčom útoku bola aj synagóga na Džerbe

TUNIS - Tuniské bezpečnostné zložky zadržali vyše 200 účastníkov protestov proti zdražovaniu a nezamestnanosti, ktoré sa v noci na stredu odohrali vo viacerých mestách krajiny a prerástli do stretov s políciou a rabovania.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom v stredu tuniské ministerstvo vnútra. Dodalo, že v zrážkach s demonštrantmi v rôznych mestách krajiny bolo zranených 49 policajtov. Mimoriadne napätá bola situácia v meste Tbúrbá, kde sa v utorok konal pohreb 45-ročného muža, ktorý zomrel v prvý deň protestov.

 

Kým polícia tvrdí, že muž podľahol astmatickému záchvatu, očití svedkovia vypovedali, že doňho zámerne vrazilo policajné auto. Výsledky pitvy tela tohto muža zatiaľ neboli zverejnené. Po jeho pohrebe vyšli do ulíc mesta stovky mladých ľudí, aby protestovali proti policajnej brutalite.

 

Pouličné incidenty spojené s rabovaním a vypaľovaním obchodov hlásili v noci na stredu aj z miest Kafsa, Kasrajn či Sídí Bú Zíd, kde sa v decembri 2010 protestmi proti nezamestnanosti začala vlna revolúcií v Tunisku i ďalších krajinách regiónu, známa aj ako arabská jar.

 

Terčom útoku spáchaného zápalnými fľašami sa stala aj známa synagóga na polostrove Džerba na juhovýchode krajiny. V tejto synagóge sa v roku 2002 odohral teroristický útok, ktorého obeťou sa stalo 21 ľudí vrátane 14 nemeckých turistov.

 

Elie Tarbelsi, ktorý je synom rabína tejto synagógy, pre DPA sarkasticky uviedol, že nemá pochybnosť o tom, že podpaľačský útok "je súčasťou pokojných protestov" proti rozpočtovým škrtom. Prebiehajúce demonštrácie sú súčasťou hnutia nazvaného "Na čo čakáme?", pri ktorého zrode stáli mladí aktivisti namietajúci proti zvyšovaniu cien a daní za niektoré tovary.

 

Táto vlna nespokojnosti podľa rozhlasovej stanice RFI tuniskú vládu veľmi znepokojuje. Preto zasiahla aj proti organizátorom protestov, keď minulý týždeň zadržala desiatky aktivistov, čo v uliciach rozdávali letáky s výzvou na účasť na demonštráciách.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies