Vládne budovy vrátane Bieleho domu postihli výpadky elektriny, neboli zavinené úmyselne

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 07:07 • 2 min
Vládne budovy vrátane Bieleho domu postihli výpadky elektriny, neboli zavinené úmyselne

WASHINGTON - Dočasné výpadky elektrickej energie vo viacerých častiach hlavného mesta USA Washingtonu a na jeho predmestiach neboli spôsobené úmyselne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja agentúry AP výpadky elektriny vo Washingtone nastali v dôsledku výbuchu v elektrárni v susednom štáte Maryland. "V súčasnosti nič nenaznačuje, že by tieto výpadky nastali v dôsledku úmyselného zavinenia," povedal nemenovaný zdroj z ministerstva, ktorý citovala agentúra Reuters. Rezort vnútornej bezpečnosti prešetruje všetky okolnosti súvisiace s výpadkami prúdu. Výpadky sa dnes popoludní krátko pred 13.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) dotkli aj niekoľkých vládnych objektov vrátane budov Bieleho domu, ministerstiev zahraničných vecí a spravodlivosti a Kapitolu.

 

Americké oficiálne miesta už skôr vylúčili akýkoľvek súvis prerušenia dodávok elektrickej energie do vládnych budov s terorizmom. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť "nevidí prepojenie s terorizmom, ani ničím podobným", povedal tlačový hovorca Bieleho domu Josh Earnest. "Spôsobil to problém v prenosovom vedení," uviedla energetická spoločnosť Pepco v tlačovom vyhlásení. "K trvalému prerušeniu dodávok elektriny pre zázakazníkov nedošlo." Niekoľko tímov momentálne pracuje na odstránení porúch na prenosových zariadeniach v Marylande, napísala firma Pepco v statuse na sociálnej sieti Twitter. Výpadky prúdu mali podľa spoločnosti zasiahnuť 1388 odberateľov.

 

Pre výpadok elektriny museli prerušiť denný spravodajský brífing na ministerstve zahraničných vecí. Hovorkyňa ministerstva Marie Harfová tak stretnutie s novinármi ukončila v tme a na zápisník si svietila mobilným telefónom. Podľa rezortu diplomacie po zlyhaní prívodov elektrickej energie nemali elektrinu v hlavnom objekte ministerstva ani vo vedľajších budovách.

 

Komplex Kapitolu, sídlo Kongresu Spojených štátov, bol podľa nemenovaného zdroja v prevádzke, museli však v ňom použiť záložný generátor. V Bielom dome vypadol prúd nakrátko napoludnie, po niekoľkých sekundách ho obnovili. Niekoľko staníc washingtonského metra zaplo po zlyhaní elektrického prúdu núdzové osvetlenie a mestská hromadná doprava bola v prevádzke vďaka záložným systémom, uviedol mestský dopravný podnik. Výpadky sa mali dotknúť 14 z 91 staníc metra. Výpadok elektriny zasiahol tiež celý areál Marylandskej univerzity, ako aj niekoľko múzeí, z ktorých evakuovali návštevníkov.

 

Príslušné úrady nehlásia žiadnych zranených. Washingtonské letisko je podľa agentúry DPA v normálnej prevádzke.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona