Vládna štvrť v Kyjeve je už bez barikád, stanice metra v centre sú opäť zavreté

NETKY.SK • 10 December 2013, 09:57 • 2 min
Vládna štvrť v Kyjeve je už bez barikád, stanice metra v centre sú opäť zavreté

KYJEV - Poriadkové jednotky ukrajinskej polície odstránili všetky barikády vo vládnej štvrti v centre Kyjeva a protivládnych demonštrantov vytlačili k Námestiu nezávislosti, kde sa v uplynulých týždňoch konali demonštrácie proti rozhodnutiu vlády pozastaviť prípravu Ukrajiny na eurointegráciu.

slovakia

left justify in out

Ako informoval ukrajinský televízny 5. kanál, medzi demonštrantov sa dostali aj provokatéri, ktorí v dave rozptýlili slzotvorný plyn. Lekársku pomoc v dôsledku toho muselo vyhľadať asi desať demonštrantov a najmenej dvaja policajti. Prístup k miestam, kde stáli barikády, nie je možný, uviedla RIA Novosti s odvolaním sa na očitých svedkov. Tí tvrdia, že prístupy k vládnym budovám strážia príslušníci jednotiek vojsk ministerstva vnútra a členovia zásahových jednotiek Berkat. Výrazne je posilnená aj ochrana budovy, kde sídli prezidentská kancelária.

Ukrajinské médiá informovali, že situácia v Kyjeve bola v noci nadnes pokojná. Dnes ráno sa v centre mesta nakrátko obnovila aj prevádzka v tých staniciach metra, ktoré v pondelok zavreli kvôli správe o údajne nastraženej bombovej náloži. Neskôr však dve z týchto staníc opäť zavreli, tiež kvôli vyhrážkam o nastražení bomby.

Hovorkyňa hlavnej správy ministerstva vnútra Oľga Bilyková dnes ráno poprela správy o zbití novinárov a demonštrantov. Podľa jej slov došlo len k tlačenici v dave. Spresnila, že odstraňovanie barikád malo pokojný priebeh, demonštranti podľa jej slov rešpektovali nariadenia bezpečnostných orgánov.

Kyjevský súd dal 5. decembra opozičným demonštrantom päť dní na to, aby sa stiahli z obsadených vládnych budov. V súvislosti s tým Mykola Azarov demonštrantov upozornil, že "každý si musí uvedomiť, že platia ústava i zákony, a nikto ich nesmie porušovať. Všetci, ktorí budú uznaní za vinných z protizákonného konania, sa za to budú zodpovedať," vyhlásil Azarov podľa agentúry RIA Novosti. 

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako Azarovova vláda 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Do Kyjeva dnes pricestuje vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a  bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová, ako aj predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová, ktoré by sa mali stretnúť s prezidentom Viktorom Janukovyčom a zástupcami ukrajinskej opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies