Vládna kríza v Rakúsku sa skončila, koalícia sa dohodla na obnovenom programe

NETKY.SK • 30 Január 2017, 08:05 • 2 min
Vládna kríza v Rakúsku sa skončila, koalícia sa dohodla na obnovenom programe

VIEDEŇ - Vládna kríza v Rakúsku je zažehnaná. Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) a Rakúska ľudová strana (ÖVP) sa po niekoľkých dňoch rozhovorov dohodli na obnovenom koaličnom programe a tým na pokračovaní spolupráce, oznámil dnes večer vicekancelár Reinhold Mitterlehner (ÖVP).

slovakia

left justify in out

Veľká červeno-čierna koalícia vládnuca od konca roku 2013 sa dostala do svojej dosiaľ najhlbšej krízy minulý týždeň po ultimáte kancelára Christiana Kerna (SPÖ). Šéf spolkovej vlády pohrozil ukončením tohto partnerstva, ak sa koaliční partneri konečne nepodujmú ma konštruktívnu spoluprácu.

 

Stranícke špičky sociálnych demokratov a ľudovcov rokovali intenzívne uplynulých päť dní. Základom ďalšej spolupráce na najbližších 18 mesiacov do riadneho termínu volieb na jeseň 2018 bude dohoda zahŕňajúca spoločné projekty v rôznych oblastiach politiky. Podrobnosti o nej bezprostredne nezverejnili.

 

Mitterlehner uviedol len to, že ide o "pomerne rozsiahly a dobrý program". Vyjasnené je aj financovanie, ubezpečil minister financií Hans Jörg Schelling (ÖVP).

 

Podľa Kerna išlo v zásade o to, aby dosiaľ často rozhádaná koalícia vystupovala ako jeden tím. "Spory, ktoré sme mali v minulosti, toto dosť nedôstojné divadlo i vzájomné obviňovanie, sa musí skončiť," žiadal kancelár.

 

Koaliční partneri nevedeli nájsť cestu k efektívnej spolupráci napriek opakovanému ohlasovaniu "nového začiatku". Nič na tom nezmenila ani výmena na kancelárskom poste, ktorý v máji 2016 odovzdal Werner Faymann spolustraníkovi Kernovi.

Denník Salzburger opísal stav nedôvery v koalícii slovami: "Vzájomné ochromovanie, trápenie, nesúhlas, prekážanie, blokáda, zmätenosť, rušenie, muky, hnev, rozhorčenie, obťažovanie, utrpenie."

 

Ak by terajšia rakúska vláda padla a boli by vyhlásené predčasné voľby, veľké šance na víťazstvo by mala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Euroskeptickí pravicoví populisti vystupujúci proti imigrácii vedú v prieskumoch už vyše roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona