Vládna koalícia argentínskeho prezidenta Macriho zvíťazila v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 23 Október 2017, 07:34 • 2 min
Vládna koalícia argentínskeho prezidenta Macriho zvíťazila v parlamentných voľbách

BUENOS AIRES - Vládna koalícia prezidenta Mauricia Macriho zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v Argentíne a zdá sa, že smeruje k svojej prvej väčšine v zákonodarnom zbore, odkedy sa Macri ujal funkcie v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z čiastkových výsledkov, o ktorých informovali agentúra AP a DPA. Macriho predchodkyňa vo funkcii Cristina Fernándezová, ktorá sa kandidatúrou v terajších voľbách vrátila do politiky, získala kreslo v Senáte. Doterajšie sčítanie poukazuje na jasné víťazstvo vládnej stredopravicovej koalície vo väčšine z argentínskych provincií vrátane štyroch najľudnatejších - Buenos Aires, Córdoba, Sante Fe a Mendoza. Tamojšie výsledky jej zatiaľ pripisujú 40 až 50 percent hlasov.

 

Argentínski voliči rozhodovali v nedeľňajších voľbách o 24 zo 72 kresiel v Senáte a 127 z 257 členoch Poslaneckej snemovne. Fernándezová, u ktorej sa hovorí o možnom opätovnom uchádzaní o prezidentský úrad v roku 2019, má isté zvolenie za senátorku, aj keď jej strana skončila druhá za Macriho koalíciou. Dve z troch kresiel v Senáte za oblasť Buenos Aires totiž dostane strana s najvyšším počtom hlasov, pokým tretie je vyhradené pre stranu na druhom mieste.

 

Fernándezová bojuje proti obvineniam z korupcie, týkajúcich sa obdobia jej osemročného pôsobenia vo funkcii prezidentky, a kreslo s Senáte by jej poskytlo imunitu, uviedla AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies