Vládna delegácia sa zúčastní na konferencii na príkaz al-Asada

NETKY.SK • 27 November 2013, 12:57 • 2 min
Vládna delegácia sa zúčastní na konferencii na príkaz al-Asada

DAMASK - Sýrska vláda vyšle na príkaz prezidenta Baššára al-Asada svoju delegáciu na mierovú konferenciu, ktorá sa bude konať 22. januára v Ženeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemenovaný zdroj zo sýrskej vlády agentúre SANA v stredu povedal, že prioritou vládnej účasti na dlho pripravovanej konferencii je boj proti terorizmu. Zároveň zdôraznil, že al-Asadova vláda nepríde na stretnutie vzdať sa moci, čím sýrska opozícia podmieňuje svoju účasť na podujatí. "Oficiálna sýrska delegácia nepôjde do Ženevy, aby sa vzdala moci," povedal zdroj s tým, že svojich lídrov a svoj budúcnosť si môžu zvoliť len sami Sýrčania. Reagoval tak na požiadavku opozície, aby al-Asad nezohrával žiadnu rolu v budúcej sýrskej vláde.

Konferencia bude zameraná na ukončenie skoro trojročnej občianskej vojny, ktorá si už vyžiadala vyše 120 000 obetí na životoch a milióny ľudí vyhnala zo svojich domovov. Zvláštny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Lachdar Brahímí uviedol, že zoznam účastníkov ešte nevypracovali. Zástupcovia sýrskej vlády si so svojimi protivníkmi sadnú za rokovací stôl vôbec prvýkrát od vypuknutia 32 mesiacov trvajúceho konfliktu. Účasť sýrskej opozície však zatiaľ nie je istá, keďže ju podmieňuje najmä odstúpením al-Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona