Vládna agentúra našla v počítačoch vírus: Rozmlátili všetku techniku vrátane klávesníc a myší!

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 09:40 • 2 min
Vládna agentúra našla v počítačoch vírus: Rozmlátili všetku techniku vrátane klávesníc a myší!

WASHINGTON – Čo spraví vládna agentúra keď zistí, že v počítačoch majú vírus? Jednoducho rozmlátia všetku techniku!

slovakia

left justify in out

Správa hospodárskeho rozvoja (EDA) je vládna agentúra ministerstva obchodu USA. Zaoberá sa rozvojom regiónov v Amerike, ktoré trpia vysokou nezamestnanosťou, nízkym hospodárskym rastom a ekonomickými problémami. V decembri roku 2011 bola EDA upozornená Ministerstvom pre národnú bezpečnosť o tom, že ich systémy môžu byť napadnuté nebezpečným malwareom.

EDA ihneď vypla všetky svoje systémy od interných emailov až po všetky databázy. Najali si externú firmu na to, aby sa o malware postarali. Firma sa o malware postarala celkom jednoducho, ale nedokázala im dať stopercentné záruky.

Šéf EDA sa obával, že agentúra môže byť predmetom kyber-kriminality, a tak sa rozhodol pre rázny krok. Nariadil zničiť nielen všetky počítače, ktoré boli infikované, ale aj tlačiarne, kamery, klávesnice a dokonca aj počítačové myši. Nestačil však zničiť všetko, pretože ho zastavil rozpočet.

Celý proces však vyšiel amerických daňových poplatníkov na 2,7 milióna dolárov (2,1 milióna eur): 832-tisíc (647-tisíc eur) stála externá firma, ktorá sa mala o vírus postarať, 1 061 000 (825-tisíc eur) stála dočasná infraštruktúra, 4,3-tisíc (3 344 eur) stálo zničenie IT techniky za 170 500 (132 612 eur) a 688-tisíc (535-tisíc) zaplatili súkromnej firme za vývoj antivírusového programu.

Napriek tomu, že malware nebol nebezpečný, ukázal chyby v systéme EDA a jej náchynosť voči kyber útokom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona