Vladimír Putin vyrazil do útoku. Rusko uvalilo sankcie na predstaviteľov EÚ

NETKY.SK • 22 December 2020, 12:04 • 2 min
Vladimír Putin vyrazil do útoku. Rusko uvalilo sankcie na predstaviteľov EÚ

MOSKVA - podľa agentúry AFP má ísť o odvetu za sankcie, ktoré voči osobám z blízkeho okolia ruského prezidenta Vladimíra Putina zaviedla ešte v októbri Európska únia.

slovakia

left justify in out

Treba podotknúť, Európska únia k tomuto kroku pristúpila v reakcii reakciu na augustovú otravu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. 

 

Prípad Navaľnyj

 

Dlhoročný kritik Kremľa Alexej Navaľnyj bol ešte v auguste hospitalizovaný po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy prišlo nevoľno. Navaľnyj neskôr stratil vedomie.

 

Neskôr ho z Omska letecky previezli do Nemecka a ležal v berlínskej nemocnici Charité.Navaľného spojenci v Rusku od začiatku prípadu trvali natom, že bol úmyselne otrávený. 

 

 

img

 

 

Otrava Novičokom

 

Toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli nakoniec priniesli nespochybniteľný dôkaz, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok. 

 

Novičok je nervovoparalytická látka vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze. Rovnakou látkou sa predvlani pokúsili vo Veľkej Británii otráviť bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Novičok je inhibítor cholínesterázy.

 

 

img

 

Ruské sankcie

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v reakcii na takéto "konfrontačné" kroky EÚ sa rozhodlo rozšíriť zoznam predstaviteľov členských štátov a inštitúcií EÚ, ktorým nebude povolený vstup na územie Ruskej federácie.

 

 

Rezort ruskej diplomacie si v utorok ráno - ešte pred oznámením o uvalení sankcií - predvolal veľvyslancov Nemecka, Francúzska a Švédska, aby im tlmočil svoj nesúhlas s ich reakciou na otravu Navaľného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies