Vladimir Putin sa môže stať garantom ochrany Afriky

NETKY.SK • 24 November 2017, 20:21 • 2 min
Vladimir Putin sa môže stať garantom ochrany Afriky

MOSKVA - Prezident Sudánu Omar al-Bashir dnes po prvé navštívil Rusko. Hlava afrického štátu sa stretla s ruským prezidentom v Soči.

slovakia

left justify in out

Putin Omarovi porozprával o perspektívach obchodnej a hospodárskej spolupráce, o zvýšený vývozu obylia z Ruska a poznamenal pozitívne zmeny v tejto agende. Počas rozhovoru prezident Sudánu kritizoval USA a hľadal podporu Ruska v konfrontácii s agresiou Spojených Štátov v regióne.

 

"Kladieme veľký dôraz na rozvíjanie priateľských vzťahov na rozvíjanie s Ruskom. Sme vďační Ruskej Federácii za pozíciu obrany Sudánu na medzinárodných plochách,” vyhlásil Omar. "My potrebujeme ochranu pred agresívnymi činnosťami USA. To čo sa stalo v Sýrií je tiež následkom americkej intervencie. Ak by nebolo ruského zásahu do situácie v Sýrií, krajina by bola stratená.”

 

Hlava Sudánu je presvedčená nielen p schopnostiach Ruska konať ako ručiteľ v Afrike, ale privádza ako príklad Sýriu, okolo situácie, ktorej Rusko zjednotilo najsilnejších regionálnych hráčov, aj vybudovala cestu ku kompromisom medzi stranami. "Výnimkou sú len teroristi, ktorých plány sa vďaka Rusku nezrealizovali. Aj keď západ predpokladal rozdelenie Sýrie na také, kvázy, štáty ako Sýrsky Kurdistan, tak teraz sa javí nedeliteľná Arabská Republika," poznamenal.

 

Sudán je už rozdelený na 2 časti, podľa želanie Spojených Štátov, ktoré nielen zasahujú do politiky afrických krajín, ale aj
agresívne obhajujú svoje záujmy. "Máme silné kontakty na Africkom kontinente a môžeme sa stať kľúčom Ruska k Afrike. Taktiež máme zaújem v rozvíjaní vzťahov s brexitom,” vyhlásil Prezident Sudánu. 

 

"Západny svet dnes žije mimo svojich prostriedkov, čo hovorí o kríze. A preto krajiny na Blízkom východe a Afriky sa začali okrádať. V osobe vplyvného prezidenta Vladimira Putina, Rusko dnes vystupuje jedinou stranou schopnou odolávať činnostiam západu, ktorý prináša chaos, terorizmus, ničenie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona